Molekylær lim skal sammenføje gummi og metal

Gummi-metalprodukter i fødevareindustrien i specielt ventiler udsættes for hårde rengøringsbetingelser, der nedbryder vedhæftningen til det underliggende metal. Derfor sigtes der på at udvikle en molekylær lim, som sammenføjer de to materialer i en næsten ubrydelig kemisk vedhæftning.

Til fremstilling af den molekylære lim udvikles specielle molekyler, som danner kemiske bindinger først med metaloverfladen og derefter med gummiet.

-    Projektet bygger på et nyligt nanoteknologisk gennembrud inden for overfladebundne polymerbørster, der giver os en unik mulighed for udvikling af en ny generation af bindemidler. Disse bindemidler er i hvert enkelt tilfælde nøje tilpasset netop de materialetyper, som skal sammenføjes, udtaler Kim Daasbjerg, professor på Institut for Kemi under Aarhus Universitet.

Den kemiske binding til metaloverfladen sker ved en elektrokemisk proces efterfulgt af en polymerisation. Det overfladebundne polymerlag, som er tyndere end 100 nanometer, kombineres med gummiet for at indgå i den normale vulkaniseringsproces.

Under processen dannes kemiske bindinger på kryds og tværs mellem polymerkæderne i blandingen, inklusive det overfladebundne polymerlag, der på den måde kommer til at fungere som limen mellem gummiet og metallet.

-    RadiSurf er pionerer inden for molekylære limløsninger. Vi ser derfor meget frem til at være med i et projekt, som giver os mulighed for at teste og optimere vores teknologi og derved levere optimale løsninger til kommende kunder, udtaler direktør Mikkel Kongsfelt.

Ud over at sikre en meget stærk vedhæftning medfører denne teknologi også, at forbruget af materialer reduceres til omkring en tusindedel af det anvendte ved mere traditionelle løsninger.

Med den fastbundne lim minimeres endvidere risikoen betragteligt for, at uønskede stoffer fra limen vil kunne komme i kontakt med fødevarer og drikkevand.

-    Hos AVK GUMMI fokuserer vi på tiltag, der forlænger levetiden og kvaliteten af ventiler, idet dette gør dem endnu mere anvendelige i drikkevandsforsyningen, udtaler salgs- og udviklingsdirektør Anders G. Christensen.

Projektet er relevant inden for alle brancher, som fremstiller produkter, der skal beskyttes mod delaminering eller korrosion. Altså mod at limen imellem to forskellige materialer går i opløsning.

Samfundspotentiale:
Mange produkter ender med at fejle, fordi metal, gummi eller limen imellem de to materialer nedbrydes. Dette projekt sigter derfor efter at finde et bindemiddel, som er noget nær ubrydeligt. Teknologien ventes at blive meget generel og vil kunne bruges i forbindelse med fremstilling af en lang række andre produkter inden for f.eks. vind-, elektronik- eller bilindustrien.


Kontakt:
RadiSurf ApS, 8462 Harlev J, Direktør Mikkel Kongsfelt 9191 9110
AVK GUMMI A/S, 8670 Laasby, Salgs- og udviklingsdirektør, Anders Christensen, 86951311
Aarhus Universitet, 8000, Aarhus C, Professor, Kim Daasbjerg, 8715 5965
 

Hent pressebeskrivelsen som PDF.

Kategori

Grand Solutions

Periode

2016 2019

Investering

Innovationsfonden:
8,8 mio. kr.
Total budget:
11,9 mio. kr.

Projektansvarlig

Kim Daasbjerg

Partnere

RadiSurf ApS
AVK GUMMI A/S
Aarhus Universitet

Originaltitel

MoAd - Molecular Adhesive for Strong and Durable Bonding of Rubber to Metal Surfaces
Wedels billede
Ring på 
6190 5031