Et nyt forskningsprojekt har potentiale til at forøge udbyttet af fedt fra sheakerner med 25 pct., bl.a. ved at kortlægge fedtstoffets kemiske egenskaber og på sigt finde nye anvendelser af det. Det kan være med til at sikre bæredygtig handel og vækst i Afrika.
Fordobling af produktionskapacitet, nye produkter og forbedrede levevilkår for millioner af kvinder i Vestafrika. Det er målene med et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret 10,5 mio. kr. i.
Projektet skal undersøge fedtstoffet, som udvindes af kerner fra sheatræet, der vokser vildt på den Vestafrikanske savanne.
Kernerne samles op ved håndkraft af kvinder, inden de bliver bragt til lokale opsamlingssteder. Herfra bliver de transporteret ud til kysten for at blive sendt med skib til virksomheden AAK i Aarhus. AAK har importeret sheakerner i næsten 100 år.
Fedtstoffet fra sheakernerne har helt unikke egenskaber, der gør det yderst anvendeligt i chokolade og i andre dele af fødevareindustrien samt i kosmetikindustrien.
Stort spild i dag
Der er et stort svind i processen, der også kan blive optimeret allerede ved opsamling af sheakernerne.
På nuværende tidspunkt bliver ca. 20 pct. af værdien tabt i behandling, opbevaring og transport af sheakernerne. Selvom potentialet for denne forretning er enormt, og flere hundredetusinde tons af sheakerner årligt bliver forarbejdet, bliver mange af sheakernerne stadig ikke opsamlet. Projektet vil blandt andet arbejde med at mindske disse tab og sikre en højere kvantitet ved at forbedre den måde, hvorpå der arbejdes med sheakerner, både i Afrika og i Danmark.
- Chokoladefedtsindustrien er en milliardforretning, som sheafedt er en stor del af. Vi importerer en kæmpe mængde kerner om året, og på sigt vil vi igennem forbedringer fra dette projekt kunne stå med dobbelt så mange kerner i hånden, i forhold til hvad vi modtager i dag, siger Tore Kiilerich Ravn, som arbejder med forskning og udvikling hos AAK.
Som en del af AAK’s arbejde med bæredygtighed startede virksomheden projektet Kolo Nafaso i 2009. Kolo Nafaso går ud på, at AAK tegner kontrakter med de kvinder, som indsamler sheakernerne i Vestafrika.
Formålet er at sikre forbedrede levevilkår og langsigtede, værdifulde handelsbetingelser samt en fast indtægt for kvinderne og deres familier. På samme tid får AAK sikret en større mængde sheakerner og kan pga. det tætte samarbejde bruge Kolo Nafaso som en platform til at arbejde med kvaliteten af sheakerner. I dag har AAK kontrakt med mere end 230.000 kvinder, og tallet vokser hele tiden.
Bæredygtig afrikansk handel
Det nye projekt er et samarbejde mellem AAK og Københavns Universitet, hhv. Institut for Plante- og Miljøvidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Aktørerne skal sammen kortlægge de kemiske egenskaber for shea, udvikle nye metoder til behandling og opbevaring af shea samt kortlægge de socioøkonomiske aspekter af sheahandel i Vestafrika, som skal sikre, at projektet også fremadrettet vil imødekomme de vestafrikanske kvinders forretnings- og samfundsdynamik og de processer, der påvirker de interne handelsbetingelser i Afrika.
Kontakt:
- Tore Kiilerich Ravn, research scientist, AAK
52 19 86 28, tore.johansen@aak.com
- Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
61 90 50 45, jens.bomholt@innofond.dk