Puftag app til web

Forskere bygger virksomhed på nyt våben mod kopivarer

Periode
2019
Innovationsfonden
1.461.853 kr.

Flere multinationale virksomheder viser interesse for en nyetableret spinout-virksomhed fra Københavns Universitet, PUFin ID. Forskerne bag har opfundet en kemisk mærkning, der er umulig at kopiere. Med støtte fra Innovationsfonden har de netop færdiggjort udviklingen af en app, som forbrugere kan scanne mærket med og dermed verificere varens ægthed.

Markedet for kopivarer vokser, og handlen med ulovlige, forfalskede varer udgør i dag 3,3 procent af verdenshandlen. Det problem har to forskere fra Københavns Universitet opfundet en løsning på.

De har udviklet en kemisk mærkning, som er bevist umulig at kopiere. Dermed kan hver enkelt vare udstyres med sit eget unikke fingeraftryk, som er registreret i en database.

Med en investering fra Innovationsfondens nye Innoexplorer-program i ryggen er det nu også lykkedes forskerne at færdigudvikle en app til mobilen, som forbrugeren kan scanne fingeraftrykket med og dermed afgøre, om der er tale om den ægte vare eller en forfalskning.

Løfter teknologien ud af universitetet

- Den hastigt voksende udbredelse af kopivarer er et stort problem. Hvis det er forfalskning af medicin, der er tale om, kan det betyde, at medicinen ikke virker, som den skal. Og hvis det er en designervare, betaler man mange penge for en vare, der giver sig ud for at være noget, den ikke er. Det kan man undgå med vores mærkning, forklarer idémand og lektor ved Nano-Science Centeret på KU, Thomas Just Sørensen.

Med udviklingen af app’en er han og en forretningsudvikler nu klar til at løfte teknologien fra universitetet og ud på markedet. Sammen med en investorgruppe har de netop etableret virksomheden PUFin ID. Og flere store virksomheder har allerede vist interesse for deres produkt. 

- Den spray, vi har udviklet nu, er beregnet til papirlabels - hvilket især er oplagt for medicinalindustrien. Den skal vi have videreudviklet, så mærket også kan sprayes på andre overflader - lige fra briller, ure og smykker til kunst eller fødevareemballage. Det vil åbne dørene for mange flere interessante markeder. Vi er allerede i dialog med flere multinationale virksomheder, forklarer Thomas Just Sørensen.  

Se video om PUFin ID

Thomas Just

Fakta om produktet:

 • PUFin IDs kemiske fingeraftryk er ca. en millimeter gange en millimeter og kan ikke ses med det blotte øje.
   
 • Mærket består af en smule gennemsigtigt blæk, der indeholder forskellige mikropartikler, som sprayes ud over et bestemt område fx den første streg i en stregkode på for papir.
   
 • Partiklerne danner tilfældige, men helt unikke mønstre af bittesmå hvide prikker, når de sprayes på. Det svarer til, at man kaster en håndfuld sand på en overflade.
   
 • Risikoen for at der opstår to identiske mønstre er lig nul, og derfor er det umuligt at kopiere. Det har forskerne bevist gennem mere end 10.000 tests.
 • Idéen udspringer af den menneskelige biologi, hvor heller ikke to fingeraftryk er identiske.
   
 • Systemet er baseret på teknologien PUF (physical unclonable function)
   

Læs mere om Innovationsfondens Innoexplorer-program