""

Knivskarp, bærbar ultralydsscanner

Periode
2013 - 2018
Innovationsfonden
44 mio.
Samlet budget
149 mio.

Den håndholdte ultralydscanner er billigere og på størrelse med en smartphone. Den er dermed mere tilgængelig og kan betyde forskellen mellem liv og død.

Forskere fra DTU har sammen med BK-Medical og en fondsinvestering skabt et gigantisk gennembrud inden for ultralydsscanning. En bærbar scanner, som kan danne knivskarpe billeder af fostre og indre organer og sende dem trådløst til visning på en tablet. De to DTU-forskere modtog i starten af 2017 Innovationsfondens Grand Solution Pris for forskningen og udviklingen af denne teknologi. De fleste ultralydsscanninger laves i dag på store og meget dyre maskiner, som er stillet op på særlige afdelinger på hospitalerne.

Størrelsen på den nye skanner gør, at den kan kobles sammen med en tablet, som opsamler og viser data fra scanningen. Scanneren kan laves langt billigere end en almindelig ultralydsscanner og kan bruges hos lægen, tages med i ambulancen og hjem til patienten. Princippet er testet klinisk og giver lige så gode billeder som de store scannere.

Metoden kan også vise blodets strømning i alle retninger; noget, selv de dyreste scannere ikke kan i dag.

Partnere

  • Danmarks Tekniske Universitet
  • BK Medical
  • Meggitt A/S
  • Alexandra Instituttet A/S
  • Rigshospitalet