""

Ny teknologi skal gøre robotter attraktive for mindre virksomheder

Periode
2019 - 2023
Innovationsfonden
10,5 mio. kr.
Samlet budget
15, mio. kr.

Mange mindre virksomheder bruger i dag ikke robotter, fordi det simpelthen er for besværligt og dyrt. Et nyt forsknings- og innovationsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner, hvor robotten kan håndtere samleprocesser og nemt omstilles til nye opgaver.

Selvom den fjerde industrielle revolution buldrer afsted, afholder mange små og mellemstore virksomheder sig fra at hoppe med på bølgen og anskaffe sig en robot, der kan effektivisere produktionen.

Med forbrugernes krav til unikke produkter og kundetilpasning er det oftest for dyrt for produktionsvirksomheder at hyre eksperter til at omprogrammere robotterne til at håndtere nye produkter. Men nu er forskere og virksomheder gået sammen for at udvikle en robotløsning skræddersyet små produktioner.

Konsortiet der skal udvikle en ny metode til programmering af samarbejdende robotter består af virksomhederne Universal Robots og Terma i samarbejde med Teknologisk Institut og Syddansk Universitet. Partnerskabet skal gøre det muligt for ikke-eksperter at få robotter til at udføre montageopgaver og demonstrere denne teknologi i Termas produktion ved brug af robotter fra Universal Robots.

- Vi skal udvikle en robotteknologi, som kan mindske omkostningerne ved automation af montageopgaver hos virksomheden Terma. Terma producerer typisk små serier elektronik, elektromekaniske og komplekse aerostrukturer af høj kvalitet til missionkritiske applikationer. Derfor er det vigtigt, at robotterne er fleksible og nemt kan omprogrammeres til nye opgaver, siger robotforsker Christoffer Sloth fra SDU Robotics og fortsætter:

- Det er meget nemt for en robot at flytte en ting fra et sted til et andet. Men det er straks mere kompliceret, når robotten skal sætte emner sammen i en samleproces.

Projektet har netop modtaget 10,5 mio. kr. fra Innovationsfonden.  

Øjner stort marked

Ifølge rapporten ’Winning the Industry 4.0 Race’ fra Innovationsfonden er der risiko for, at danske virksomheder bukker under for høje lønomkostninger i den globale konkurrence, hvis de ikke automatiserer deres produktion.

Og det er ikke nødvendigvis lysten til at byde nye teknologier indenfor, der mangler, men mange danske virksomheder har små produktioner, hvor nutidens robotløsninger simpelthen ikke er rentable.

Danmarks største robotvirksomhed Universal Robots øjner da også et stort marked for en robot, som mestrer samleprocesser til perfektion og samtidig er nem at omprogrammere.

- Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret – især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling, siger Anders Billesø Beck, Innovation Manager hos Universal Robots, og fortsætter:

- Her passer vores samarbejdende robotter perfekt ind, da de helt fra starten blev udviklet med udgangspunkt i det danske marked, der jo i høj grad udgøres af små og mellemstore virksomheder, der har brug for fleksible robotløsninger.

Ingen gammeldags computer-kodning

Det helt centrale i projektet er, at robotten skal kunne programmeres af ikke-eksperter, for ved små produktioner er det for dyrt at hyre en programmeringsekspert til at omkode robotten.

- Målet er, at alle skal kunne kode vores robot. Den kodes til nye opgaver ved et samarbejde mellem robot og menneske: En medarbejder tager fat på robotarmen, og viser fysisk robotten den ønskede handling. Robottens computer lagrer mønsteret, og måske skal handlingen gentages et par gange, før robotten er helt skarp på den ønskede handling, siger Anders Billesø Beck.

Men samtidig med at programmeringen ikke længere foregår ved kodesprog på computeren, så må robotten ikke lave fejl. Teknologien skal have en høj succesrate på samleopgaverne.

- En del af teknologiens stabilitet ligger i, at kraftsensorer måler, om robotten rammer rigtigt i samleprocessen. Hvis robotten rammer forbi, når den skal sætte to emner sammen, så mærker sensorerne det og sender information til robottens computer, så robotten indstilles og forhåbentligt rammer rigtigt i næste forsøg, siger Christoffer Sloth fra SDU Robotics.

 

Kontakt:

  • Christoffer Sloth, lektor, SDU Robotics, Mærsk Mc-Kinney Møller-Instituttet
    65 50 74 47, chsl@mmmi.sdu.dk
     
  • Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
    61 90 50 45, jens.bomholt@innofond.dk

 

Om partnerne: