Rikke Heidemann Innoexplorer

Ny type antibiotika skal bekæmpe multiresistente bakterier

Periode
2019-2020
Innovationsfonden
1.430.000

Et Innoexplorer-projekt skal finde en helt ny type antibiotika, som kan redde menneskeliv i kampen mod resistente bakterier.

Ifølge OECD dør cirka 700.000 mennesker verden over årligt som følge af infektioner med multiresistente bakterier - heriblandt stafylokok-bakterietypen MRSA. Tallet forventes at stige til mere end 10 millioner mennesker i 2050, og det er alene i Europa. Verdensbanken kalder udviklingen en ”tsunami i slowmotion, der gradvist og med ødelæggende styrke vælter ud over hele kloden.”

Intet nyt i 16 år

Rikke Heidemann Olsen, der er lektor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på KU, arbejder på at udvikle en ny type antibiotika til at bekæmpe multiresistente bakterier.

- I øjeblikket er der en masse bakterier, som er blevet resistente over for de lægemidler, vi har. Der er faktisk ikke udviklet én eneste ny antibiotika-klasse de seneste 16 år. Det er det, vi håber på at kunne gøre, og dermed give hospitalerne et ekstra lægemiddel i medicinskabet, siger hun.  

OECD vurderer, at medicinalfirmaerne har skruet ned for investeringer i at udvikle nye antibiotika-klasser. Det skyldes bl.a., at omkostningerne ved at udvikle ny antibiotika er meget store, mens afkastene er meget usikre, fordi de afhænger af salg, som bør begrænses for at forhindre, at sygdomme bliver resistente over for de nye stoffer. OECD opfordrer til, at der igen bliver fokuseret på at skabe nye antibiotika-klasser, inden situationen kommer ud af kontrol.

Ud af laboratoriet

I 2018 opnåede Rikke Heidemann Olsen et proof-of-concept-bevis fra KU for arbejdet med det pågældende antibiotika, og det er dét arbejde, hun det kommende år skal videreføre med støtte fra Innovationsfondens Innoexplorer-program.

- De investeringer, vi har fået - blandt andre fra Innovationsfonden - skal bruges som kick-off til projektet, og så bliver det knald eller fald, om vi kan skabe lige så gode resultater i dyr, som vi gjorde i laboratoriet, siger hun og tilføjer:

 - Det er helt essentielt, at vi nu kommer ud af laboratoriet og ind i forsøgsdyrene, så vi kan udvikle et antibiotika, som virker, er sikkert at bruge, og som bakterierne ikke bliver resistente over for.