Bygmark

Verdens sundeste kornsort skal hjælpe folk med overvægt og diabetes

Periode
2019 - 2023
Innovationsfonden
7,6 mio. kr.
Samlet budget
11,2 mio. kr.

Livsstilssygdomme som overvægt og diabetes er et stigende problem i Danmark og resten af verden. Kostændringer er nødvendige for at komme problemerne til livs. Et nyt projekt vil udvikle en helt ny kortsort, som skal være den sundeste i verden.

Halvdelen er alle danskere er overvægtige, og mere end 10 procent har type 2-diabetes. Ud over den enkelte patients alvorlige sundhedsmæssige udfordringer koster diabetes og overvægt hele samfundet rigtig mange penge. Diabetesforeningen anslår, at diabetes alene i Danmark er skyld i udgifter på op mod 30 milliarder kroner årligt.

Derfor er der et enormt sundhedsmæssigt og økonomisk potentiale i at udvikle nye og effektive løsninger på kostområdet, som kan gavne sukkersygepatienter og overvægtige.

Det har et nyt universitetsstart-up med navnet Plantcarb ApS kastet sig over. Virksomheden vil udvikle intet mindre end verdens sundeste kornsort – under navnet HIAMBA®.

Kun den sunde del af stivelsen

HIAMBA-korn er særligt forædlede varianter af både nutidige og oldgamle bygsorter. Gennem forædlingen optimeres kornets indhold af stivelse, så kun den sunde del af stivelsen er tilbage. Den kaldes amylose, og den virker ved, at den ikke øger blodsukkeret efter et måltid.

Dermed kan fx brød bagt på HIAMBA®-mel udgøre en sundhedsvenlig fødevare, som kan kontrollere blodsukkeret og dermed være med til at forebygge diabetes – og derudover bidrage til vægttab hos overvægtige.

I normalt korn og mel er der cirka 25 procent af den sundhedsfremmende amylose, mens der i HIAMBA er 100 procent. Ingen andre kornsorter i verden kan måle sig med HIAMBA på den sundhedsmæssige front.

Store samfundsmæssige besparelser

Det forventes, at HIAMBA-produkter kan give samfundsmæssige besparelser på mindst 1 mia. kr. alene i Danmark.

Innovationsfonden har investeret 7,6 mio. kr. i det nye projekt, og midlerne gør det muligt at bringe forskningen videre ved at gennemføre praktiske forsøg med planteforædling, udvikle nye opskrifter med HIAMBA-mel og ved at teste virkningen af HIAMBA® på diabetespatienter.

Projektet er et samarbejde mellem Plantcarb ApS, SEGES, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og det er målet, at HIAMBA kan komme på markedet i løbet af 3-4 år til gavn for diabetikere, overvægtige og resten af samfundet.

Kontakt

  • Kim Hebelstrup, Forsknings- og udviklingsdirektør, Plantcarb ApS
    50 38 79 21
     
  • Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
    61 90 50 45, jens.bomholt@innofond.dk