Kvinde tarme

Bactolife vil forhindre mave-tarm-infektioner

Biotekselskabet Bactolife har udviklet en ny type fødevare- og foderingrediens, som kan forhindre mave-tarm-infektioner hos både dyr og mennesker. Virksomhedens produkt, som har potentiale til at forbedre folkesundheden, sænke antibiotikaforbrug og forhindre småbørnsdød, er udviklet med en række investeringer fra Innovationsfonden i ryggen. For nyligt landede Bactolife en samlet investering på 223 millioner kroner, som skal medvirke til, at virksomheden kan bringe et produkt til mennesker på markedet i 2026.

Virksomheden udvikler et kost- og fodertilskud med funktionelle proteiner, som man kan beskytte sig selv med i risikosituationer og derved undgå mave-tarm-infektioner. Bactolifes kosttilskud vil for eksempel kunne reducere risikoen for, at man får rejse-diarré på sin ferie og beskytte ældre og sårbare over for diarré-sygdomme, som de kan have svært ved at komme sig over.

- Det er et produkt, som har potentiale til at gøre en forskel for en masse mennesker, som slipper for ubehagelig sygdom, sygefravær og antibiotika. Når det gælder udviklingslande er diarrésygdomme en af de mest hyppige årsager til småbørnsdød. Her har kosttilskuddet potentiale til at kunne give mange børn en bedre start på livet, siger Sandra Wingaard Thrane, der er medstifter og forskningsdirektør i Bactolife.

Samtidig håber Bactolife, at virksomhedens kosttilskud vil kunne være med til at reducere brugen af antibiotika, som rummer to store udfordringer: Dels svækker antibiotika tarmens sunde bakterier, som spiller en stor rolle for vores sundhed og velbefindende, og dels bidrager brugen af antibiotika generelt til øget antibiotikaresistens i samfundet.

- Selvfølgelig skal man have antibiotika, hvis man virkelig har brug for det. Men hvis man i højere grad kan nedsætte risikoen for at blive syg i første omgang, så kan det forhåbentlig have et stort, positivt impact på antibiotikaforbruget, siger Sandra Wingaard Thrane.

Testet på 6.000 grise

I løbet af de seneste år har Bactolife lavet afprøvninger på cirka 6.000 grise på en række svinegårde i både Danmark, Spanien og USA.  Produktet Ablacto+ er blevet tilsat grisenes foder, og det har vist, at det kan øge produktiviteten i dyrene.

- Det vil sige, at grisene tager hurtigere på i vægt og har brug for mindre antibiotika, fordi de er mindre syge, mere raske og derfor gror bedre, forklarer Sandra Wingaard Thrane og fortsætter:

- For vores teknologiplatform siger det også noget om anvendeligheden i en bredere kontekst – også over for mennesker - at det er lykkedes at opnå en generel sundhedsfremmende effekt på tværs af flere forskellige store gårde, med al den kompleksitet det indebærer. Det, vi gør i smågrisene, er lidt det samme, vi vil gøre i mennesker. Her er det også nogle E. coli stammer i grisene, som vi går ind med vores bindingsproteiner og specifikt inaktiverer, forklarer hun.

Forventer lancering i 2026

En ny stor investering på sammenlagt 223 millioner kroner fra blandt andet den tyske fond Athos og Novo Holdings skal være med til at bane vejen for, at Bactolife kan bringe det første produkt til mennesker på markedet allerede i 2026.

- Det er en af styrkerne ved at arbejde med en fødevaretilgang; at nogle ting kan gøres lidt hurtigere, end hvis der var tale om lægemidler, forklarer Sandra Wingaard Thrane.

Rejsen frem mod de flotte resultater og den nye store investering har for Bactolife været brolagt med flere bevillinger fra Innovationsfonden.

- Bevillingerne fra Innovationsfonden har været enormt vigtige og afgørende for os i modningen af vores virksomhed. De første soft money, vi fik, var til projektet med grise – og den bevilling fra Innovationsfonden ledte til, at vi senere kunne tiltrække en GUDP-bevilling fra Miljø- og Fødevareministeriet. Særligt i de tidlige dage, når pengene er meget små og man hele tiden er orienteret mod næste milepæl, betyder det rigtig meget at have medfinansiering. Samtidig har det været utroligt vigtigt for os at få validering af hele vores idé – både videnskaben og det forretningstekniske. Det er en blåstempling, der tydeligvis også har haft betydning i de efterfølgende runder af fundraising, siger Sandra Wingaard Thrane.

 

Innovationsfondens investeringer i Bactolife

  • 2017: 1 mio. kr. Innobooster
  • 2020: 2,2 mio. kr. Innobooster
  • 2021: 800.000 kr. Erhvervspostdoc
  • 2021: 1 mio. kr. Erhvervs-ph.d.
  • 2021: 11 mio. kr. Grand Solutions-projekt i et samarbejde imellem Bactolife og forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet