

Brødkrumme
Brænder for spændingsfeltet mellem forskning og industri
Anita Friis Sommer har siden 1. juli 2022 været forperson i Innovationsfondens Erhvervsforskerudvalg. Til dagligt er hun Head of Sustainable Operations hos LEGO Group, hvor hun er ansvarlig for udvikling og implementering af bæredygtighed på alle LEGO Groups fabrikker. Hun har tidligere været forsker og teamleder på University of Cambridge. Anita har en ph.d. i Product Development Management fra Aalborg Universitet.
Innovationsfonden sætter i en interviewrække fokus på de eksperter, der bistår fonden i at vurdere de flere tusinde årlige ansøgninger om midler til forsknings- og innovationsprojekter.
Læs om Erhvervsforsker-programmet her
Hvorfor har du valgt at være en del af udvalget?
Det har jeg valgt, fordi jeg har en dyb passion for teknologi, innovation og forskning.
Når man er i industrien, så har man mulighed for at se tingene anderledes, end man har fra forskningsverdenen. Det er spændingsfeltet mellem forskning og industri, jeg brænder så meget for.
Så da jeg som medlem af Ingeniørforeningen IDA’s udviklings- og forskningsudvalg blev spurgt, om jeg ville repræsentere IDA i Innovationsfondens Erhvervsforsker-udvalg, så sagde jeg ja tak. Det, synes jeg, var en fantastisk mulighed.
Hvor gør Erhvervsforsker-programmet en forskel i det danske forsknings- og innovationssystem?
Erhvervsforsker-programmet repræsenterer den her triangulering mellem, hvad forskeren ønsker sig, hvad universitetet har af forskningsretning, og hvad industrien har brug for.
Erhvervsforsker-projekter finder det værdipunkt, hvor alle tre parter får glæde af den udvikling, der skabes. Projekterne bringer industri og forskningsinstitutionerne tættere på hinanden, samtidig med, at de udvikler ungt talent. Og det er ret unikt.
Når man kombinerer universiteter og industri, skaber det en anden værdi. Og det interessant er, at det ofte viser sig, at retningen var en hel anden, end man troede som udgangspunkt.
Det viser sig måske, at den teknologi, man har arbejdet på, måske faktisk kan bruges til noget helt andet eller i en helt anden kontekst, når den kommer ud i industrien og fungerer. Det har jeg oplevet flere gange.
Der sker noget magisk, når man får forskerne ned på produktionsgulvet. Pludselig er det virkelighed og ikke længere hypotetiske tanker. Så er det lige foran en. Den kombination kan virkelig noget.
Hvad indebærer det at være forperson for paneludvalget for Erhvervsforsker?
Opgaven i sig selv er jo klart defineret: at bedømme ansøgninger. Og det er en opgave, som jeg – og alle i udvalget - går ind til med en meget stor seriøsitet og professionalisme.
Jeg synes, vi har et stærkt og diverst hold af meget kvalificerede forskere og industriledere i udvalget.
Vi får ansøgninger ind, som repræsenterer en meget bred vifte af fagligheder, og derfor skal vi også repræsentere en bred faglig baggrund i panelet. Og hvis vi ikke kan matche fagligheden i den pågældende ansøgning, så får vi eksterne bedømmere på.
Jeg oplever, at Erhvervsforsker-udvalget har nogle helt klare strukturer og processer i måden, vi bedømmer ansøgninger på. For det er naturligvis utroligt vigtigt, at vi bedømmer alle ansøgninger på lige vilkår.
Alle ansøgninger bliver endevendt i en meget solid proces og en grundig afvejning af argumenter for og imod.
Vi bedømmer både ud fra kvaliteten af det bidrag, man leverer til industrien, til forskningen og så selve kvaliteten af ansøgningen. Vi ser også på, om der er en klar tidsplan og retning i projektet, om ansøger har kompetencer inden for området, og om forskningsvejleder og industrivejleder har de erfaringer, der skal til for at hjælpe ansøgeren igennem.
Personligt lærer jeg meget af at være en del af de her diskussioner med personer, der har helt andre faglige ekspertiser, og jeg bliver meget inspireret af at læse ansøgningerne og derigennem fornemme, hvor vi er på vej hen som samfund.
Men det, der begejstrer mig allermest, er at være med til at bedømme ansøgninger fra forskere med nogle fantastiske idéer. Det er jeg meget taknemmelig for at få lov at være en del af.
Hvad vil du beskrive som din væsentligste ekspertise i forhold til forskning og innovation
Jeg har en baggrund som produktionsingeniør og en ph.d. inden for ledelse og produktudvikling fra Aalborg Universitet, samt en postdoc. i modulering og simulering af produktudvikling fra University of Cambridge.
I dag leder jeg en afdeling inden for bæredygtig produktion i LEGO Group, så det er også et område, jeg som industrispecialist kender en del til.
Når vi snakker bæredygtighed, så får jeg god hjælp af, at der også er nogle forskere inden for bæredygtighed i udvalget, som tager forskningssiden, mens jeg så har erfaringen fra industrien.
Hvilken rolle har forskning og innovation spillet i din karriere?
Innovation har altid været et helt centralt element i min karriere. Før jeg blev leder for bæredygtig produktion i LEGO Group, var jeg i virksomhedens innovationsafdeling i Operations.
I min nuværende portefølje af bæredygtighedsprojekter, har jeg også nogle innovationsprojekter, som ligger mit hjerte nær.
For jeg tror på, at vi kun kan løse klimakrisen med ny teknologi. Vi kan nå et stort stykke ad vejen uden, men hvis vi vil helt i mål, så skal vi have nogle helt nye måder at udvikle for eksempel bæredygtig energi, og vi skal også have fundet nye cirkulære forretningssystemer, så vi kan genbruge ressourcer mere og bedre. Så for mig er innovation en forudsætning for de fremtidige generationer.
Hvis du skal give ansøgere til Innovationsfondens Erhvervsforsker-program ét råd, hvad er det så?
Sandsynlighed for succes kommer af at få sat det rigtige hold.
Det kommer af forbindelsen til den stærke forskningsgruppe inden for det område, man gerne vil forske inden for, ligesom man skal sørge for også at få sat et stærk hold på industrisiden.
Man sætter ikke kun holdet op for at få en god bedømmelse af sin ansøgning, men også for at få et godt forløb. Hvis man ikke har et godt hold, kan man både som ph.d-studerende og som post.doc få det rigtig svært undervejs i projektet – og det er vi meget opmærksomme på.
Find Anita Friis Sommer på LinkedIn
Om Innovationsfondens fagudvalg:
Når forskere, iværksættere og virksomheder søger Innovationsfonden, bliver deres ansøgninger oftest vurderet af forsknings- eller innovationsfaglige eksperter fra fondens såkaldte fagudvalg. Fagudvalgene er nedsat af fondens bestyrelse og supplerer fondens medarbejdere i bedømmelsesprocessen. Udvalgene kommer med faglig ekspertise fra forskellige sektorer og har enten forskningsfaglig tyngde, erfaring med forretningsudvikling og kommercialisering af viden og innovation.
Innovationsfondens fagudvalg spiller en væsentlig rolle i at understøtte danske virksomheder, startups og vidensinstitutioner i at omsætte viden til økonomisk vækst og værdi for samfundet – og er dermed med til at fremme de innovative idéer, Danmark skal leve af i fremtiden.
Kriterierne for at blive beskikket til Paneludvalget for Innobooster er, at medlemmet besidder betydelig og opdateret viden og erfaring inden for sit fagområde, har mindst ti års erhvervserfaring (inkl. min. fem år i den private sektor), herunder erfaring med f.eks. ledelse, iværksætteri, forretningsudvikling, udviklingsprojekter og samarbejde mellem forskningsmiljøet og private virksomheder samt behersker engelsk og dansk på et professionelt niveau.
Det samlede udvalg er desuden nedsat med fokus på at sikre diversitet i både samfundsmæssig og faglig henseende.
Fagudvalgenes medlemmer kan sidde i op til 6 år (maksimalt)