Innovationsfonden oplever et øget antal ansøgninger på tværs af flere programmer og målgrupper. Det gælder både den tidlige modning af forskning på vej mod implementering eller kommercialisering, men også danske virksomheder søger i stigende grad fondsmidler, der kan sikre deres fremtidige overlevelse og konkurrenceevne.
- Det er naturligvis en positiv tendens, at innovationskraften spirer derude, men det udfordrer også fondens evne til at kunne honorere de bedste ansøgninger, og vi risikerer at gå glip af vigtig innovation, som kan afhjælpe store samfundsudfordringer såsom cybersikkerhed, mangel på hænder i sundhedsvæsenet, biodiversitet og grøn omstilling, siger Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden.
Specielt på det kvante-teknologiske område oplever Innovationsfonden stor efterspørgsel efter midler. Ikke mindst igennem det nationale kvanteprogram, hvor der i 2024 alene blev søgt om midler til projekter for over en milliard kroner, fordelt over 51 ansøgninger til fase 1 under Grand Solutions programmet.
Gode ansøgninger må vælges fra
Også på det grønne og sundhedsområdet modtager Innovationsfonden mange kvalificerede ansøgninger, og i år er forventningen, at makimalt 10 procent vil få en investering. Det vil sige, at mange ansøgninger, der egentlig er bevillingsværdige, må prioriteres fra.
- Vi forventer, at der vil komme flere større ansøgninger, der blandt andet retter sig mod de store samfundsudfordringer og udviklingen af ny teknologi, herunder kvanteteknologi og kunstig intelligens, hvor forskningen og innovationen skal modnes, siger Cecilie Brøkner og fortsætter:
- Det skyldes dels, at det offentlige men især de private fonde bruger mange midler på forskning og anvendt forskning, men også at der i stigende grad er politisk fokus på disse dagsordener. Der er i Danmark få programmer rettet mod den tidlige modning af forskning og innovation, og det betyder, at Danmark risikerer at gå glip af projekter med tung forskningsmæssig viden og innovativ flyvehøjde, der skal danne grundlaget for nye videnbaserede virksomheder og løsninger til industri, sundhedsvæsen og grøn omstilling.
Lukket før tid
I efteråret 2024 udkom den italienske finansekspert Mario Draghis længe ventede rapport om europæisk konkurrenceevne, og den viste, at EU halter efter USA og Kina i innovationskapløbet, og at EU står svagt inden for digitale teknologier såsom AI, kvantecomputere og cybersikkerhed. Hvis EU skal i mål med den grønne og digitale omstilling, skal innovationen styrkes, og Draghi-rapporten peger bl.a. på, at en af årsagerne er, at det er svært for virksomhederne at skaffe kapital til vækstfasen. Derfor søger de kapital uden for EU, når de skal skalere.
- Den analyse harmonerer med vores oplevelse af en øget interesse for fondens investeringsmuligheder i et projekts tidlige fase. For eksempel fondens Innobooster-program, som støtter innovationsprojekter i små og mellemstore virksomheder herunder startups. Allerede i september i år måtte programmet lukke for nye ansøgninger, fordi vi løb tør for midler, hvilket er flere måneder tidligere end sædvanligt, fortæller Cecilie Brøkner
Konkret modtog Innobooster 831 ansøgninger med et sammenlagt ansøgt beløb på 824 millioner kroner for hele 2024. Til sammenligning modtog programmet i 2023 760 ansøgninger for sammenlagt 740 millioner kroner.
- Vores vurdering er, at det øgede pres på Innobooster vil fortsætte. Blandt andet fordi danske virksomheder ønsker at være klar til den grønne omstilling, de har behov for at digitalisere yderligere for at kunne udnytte blandt andet de nye muligheder inden for kunstig intelligens og i det hele taget innovere til et mere og mere konkurrencedygtigt marked, ikke mindst globalt. Samtidig er programmet med til at understøtte nye virksomheder i de vigtige første leveår, hvor egne midler til research og udvikling måske er få, men vigtige for den fremtidige overlevelse.
Fakta: Antal ansøgninger på tværs af programmer
Her ses udviklingen i antal modtagende ansøgninger på tværs af fondens syv programmer.
- 2024: 2.935*
- 2023: 2.621
- 2022: 2.430
*Data er trukket den 9. oktober 2024, og det er forventningen, at Innovationsfonden modtager mere end 3.000 ansøgninger i år.