Projektet TripleQ, som er ledet af DTU, modtager 17 millioner kr. fra Innovationsfondens Grand Solutions program
Informationssikkerhed er essentiel i højt digitaliserede samfund og verdens cybersikkerheds-infrastruktur er konstant under pres fra hackerangreb. Udvikling af kvantecomputere udgør samtidigt en fundamental trussel, da en kvantecomputer vil være i stand til at bryde mange af de nuværende sikkerhedsforanstaltninger. Det kan gøre systemer som f.eks. MitID usikre.
Truslen fra kvantecomputere og andre sofistikerede angreb kan imødegås med kvantekryptografi. Her er såkaldt certificeret tilfældighed af høj kvalitet nøglen. Sikkerheden ved både klassiske og kvantekryptografiske protokoller er afhængige af brugen af tilfældige tal, der er uforudsigelige for potentielle modstandere. Disse tilfældige tal kan genereres med en såkaldt tilfældighedsgenerator.
TripleQ-projektet (Development, test and validation of 3 secure, ultra-fast and low-cost quantum random number generators) sigter mod at udvikle banebrydende kvantetilfældighedsgeneratorer med højt sikkerhedsniveau. Det overordnede mål er at udvikle, teste og validere sikre, billige og ultrahurtige kvantetilfældighedsgeneratorer til brug som nøglekomponenter i næste generations kryptografiske applikationer.
TripleQ projekt partnere
- DTU Fysik, The section for Quantum Physics and Information Technology
- Alea Quantum Technologies
- Ghent University, The Internet Technology and Data Science Lab
- DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut