Poul Georg Moses

Interview: Vi skal turde vælge det vilde og ukendte

*Det stod fejlagtigt beskrevet i seneste nyhedsbrev, at Poul Georg Moses er konstitueret forperson. Poul Georg Moses er rettelig næstforperson. Redaktionen beklager fejlen.
 

Poul Georg Moses er forskningsdirektør for Power to X ved Topsoe og næstforperson for Erhvervsforskerudvalget i Innovationsfonden. Han har tidligere været ansvarlig for Topsoes eksplorative udviklings portefølje. Poul Georg har en ph.d. i teoretisk katalyse fra Institut for fysisk ved DTU efterfulgt af post docs ved UCSB og Stanford University. 

Hvorfor har du valgt at være en del af udvalget?

Forskning og innovation er helt centrale for at bringe os godt igennem de store om forandringen, vi står midt i. Det kræver samarbejde på tværs af akademisk forskning og erhvervslivet, og erhvervsforsker-programmet har en helt unik tilgang til det med sit fokus på konkrete enkeltpersons projekter.  

Hvor gør Erhvervsforsker-programmet en forskel i det danske forsknings- og innovationssystem?

Erhvervsforsker-programmet gør en forskel ved at bygge bro mellem akademisk forskning og erhvervslivet. Broen har tre bropiller: Et projekt der gør en forskel for virksomheden, flytter forskningsfronten og er skåret helt tydeligt til, så det kan løftes af én erhvervs ph.d. eller én erhvervspost doc.

Hvorfor er det vigtigt, at der er mulighed for risikovillig investering?

Det, der virkelig flytter baren, gør en forskel og fører til forandringer kræver, at man bevæger sig derud, hvor det er vildt og ukendt, og det kræver risikovillig investering at tage den rejse.

Hvad indebærer det at være næstforperson for Erhvervsforskerudvalget?

De vigtigste er at fordele ansøgningerne til udvalgsmedlemmerne, så ansøgningerne bliver læst af de rigtige medlemmer. Dernæst at lede udvalgsmøderne således, at alle ansøgninger får en fair behandling, og vi får bragt hele udvalget i spil.

Hvad vil du beskrive som din væsentligste ekspertise i forhold til forskning og innovation?

Jeg har arbejdet med både akademiske institutioner og erhvervslivet i feltet omkring den grønne omstilling. Primært i grænsefladen imellem forretningsudvikling, ingeniørvidenskab, materialer og produktionsudvikling. Det har givet mig en bred erfaring med, hvad et godt forskning og innovations projekt er.  

Hvis du skal give ansøgere til Innovationsfondens Erhvervsforsker-program ét råd, hvad er det så?

Kernen i den fremragende ansøgning er, at den har en grundlæggende idé, der rykker både for forskningsinstitutionen og for industrien.

 

Læs mere om Erhvervsforskerudvalget og find alle medlemmer her.

Foto: Topsoe