Brødkrumme
Årets Erhvervsforskere 2018
Banebrydende sundhedsforskning, grønne skibsmotorer og automatiserede produktionslinjer hos en af Danmarks største virksomheder er resultaterne bag dette års vindere af Innovationsfondens Erhvervsforsker Pris.
Årets talentfulde forskere og vindere af Erhvervsforsker Prisen skulle findes i hver deres akademiske verdenshjørne. Fra succesfulde transplantationer af den menneskelige tarmflora til laboratoriemus – til udviklingen af IT-systemer, der automatiserer Haldor Topsøes produktionslinje – og til at løse danske rederiers lovkravsproblemer med NOx-udledning. Alle har de formået at finde løsninger, hvor ingen troede, at de fandtes, og de har skabt resultater, som de færreste troede kunne lade sig gøre.
- Jeg kan kun se lyst på fremtiden, når det er talentfulde unge mennesker som Sara, Kræn og Randi, der skal sikre Danmarks position og velstand i årene, der kommer. De har alle vist stort mod, nysgerrighed og stædighed, som alene må kalde på anerkendelse og respekt. Jeg er sikker på, at talentfulde forskerspirer vil se op til disse tre prisvindere og bruge dem som rollemodeller for deres forskningskarriere, siger direktør i Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen.
Randi Lundberg
(Foto: Maiken Kestner)
Laboratoriemus er vigtige i arbejdet med at teste nye lægemidler, men testresultater fra mus kan ofte være misvisende, da musens tarmflora opfører sig anerledes end hos mennesker. Denne udfordring satte Randi Lundberg sig for at løse, og det er nu for første gang lykkes at få menneskelige tarmbakterier til at overleve over længere perioder i sterile mus. Det betyder, at man i fremtiden kommer til at kunne udvikle bedre og mere præcise lægemidler inden for en lang række områder.
Tarmfloraen har her meget at sige for, hvordan sygdomme såsom kræft udvikler sig og medicin opfører sig, og de nye resultater forventes at kunne forkorte vejen fra test til behandling med nye lægemidler. Randi har med sine resultater desuden formået at få en amerikansk ejet virksomhed til at placere en del af deres virksomhed i Danmark (Taconic). Også på det personlige plan er Randi en rollemodel, da hun beviser, at det kan lade sig gøre at arbejde som absolut topforsker samtidig med, at man prioriterer familieliv, børn og rejser. Dermed kan hun være med til at bane vejen for fremtidens kvindelige forskere.
Kræn Vodder Busk
(Foto: Maiken Kestner)
Strammere krav til udledning af NOx fra skibes dieselmotorer har sat rederier og motorproducenterne under pres. Helt kort var problemet med to-takts motorerne, som mange af verdens skibe sejler med, at den traditionelle teknologi til reduktion af NOx førte til en kraftig stigning i soddannelsen under havnemanøvrer.
Men denne problemstilling satte Kræn Vodder Busk sig for at løse. Det er lykkedes Kræn at udvikle et softwaresystem, så det nu kan lade sig gøre kontinuerligt at måle og styre iltindtaget på skibsmotorerne ved en kontrolleret recirkulering af udstødningsgasserne.
Resultatet heraf er en hidtil uset manøvredygtighed af skibe med det NOx reducerende system, som er med til at sikre, at en af Danmarks største brancher kan efterkomme nye lovkrav, og at vi andre kan trække vejret med ro i sindet.
De fremragende resultater er sket i samarbejde mellem MAN Diesel & Turbo, DTUog Linköping Universitet, og sikrer, at løsningen hurtigt kan implementeres.
Sara Shafiee
(Foto: Maiken Kestner)
Forskertalentet Sara Shafiee har udviklet en banebrydende IT-løsning, der får virksomheders produktion, udvikling og salg til at hænge langt bedre sammen. Resultaterne er skabt i samarbejde med den danske virksomhed Haldor Topsøe, som allerede har høstet mærkbare gevinster – blandt andet i form af en kortere og mere kundespecifik salgsproces. Saras resultater har fået Haldor Topsøe til positivt at omtale Sara som deres ”evangelist for forandring og innovation”.
Sara kom til Danmark med viden om textile engineering, men måtte skifte felt kulturelt og fagligt. Hun har ikke bare skabt en ny tilværelse og karrierevej – hun har på rekordtid formået at etablere sig som en af de få kvindelige topforskere i Danmark. Med 25 højt rangerede publikationer fra sin ErhvervsPhD er Sara en sand rollemodel, som kan være med til at bane vejen for flere kvindelige topforskere.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind overrækker Innovationsfondens Priser til det årlige prisarrangement, som denne gang finder sted fredag d. 26. januar på Papirøen i København.
Prisarrangementet hædrer de mest talentfulde ErhvervsPhD’er eller ErhvervsPostdocs fra Innovationsfondens talentprogram, der har kombineret et højt forskningsfagligt niveau med en stærk forretningsforståelse og har skabt forretningsmæssig effekt for en virksomhed.
Vinderne modtager:
- Hver prismodtager modtager en personlig hæderspris på 50.000 kr., der frit kan anvendes af prismodtageren.
- Derudover modtager prisvinderne et værk af den danske kunstner Birgitte Støvring
Kræn Vodder Busk
Tlf. 3385 1909, mail: kraenv.busk@man.eu
Randi Lundberg
Tlf. 2812 9648, mail: randi.lundberg@taconic.com
Sara Shafiee
Tlf. 5030 4495, mail: Sashaf@dtu.dk