Innovationsfondens bestyrelse afsætter nu flere penge til at understøtte, at mere forskning bliver omsat til vækst, beskæftigelse og løsning af samfundsudfordringer via iværksætteri. Fonden øger markant budgettet til programmet Innoexplorer.
Et af Innovationsfondens formål er at understøtte, at forskning kommer ud og gør gavn i samfundet. Derfor skruer fondens bestyrelse nu op for investeringerne i forskningsbaseret iværksætteri ved at øge budgettet til programmet Innoexplorer.
- Når forskningsresultater skal omsættes til kommercielle løsninger bliver der ofte peget på, at det er en udfordring at få finansiering i de tidlige, risikofyldte stadier. Det stadie, hvor resultaterne skal tages videre fra den ”rene forskning” til at blive modnet til at kunne gå på markedet eller tiltrække private investorer. Det er den udvikling, vi ønsker at styrke med programmet Innoexplorer – som bestyrelsen nu giver et boost med et markant øget budget. Det er vores oplevelse, at der er et stort uudnyttet potentiale på universiteter og andre forskningsinstitutioner inden for alle fagligheder, siger Sidsel Hougaard, chef for Innovationsfondens iværksætterprogrammer.
Da Innoexplorer-programmet åbnede i 2019 var det med et budget på 37, 8 mio. kroner fra Finansloven. De efterfølgende to år blev programmets budget øget til ca. 50 mio. kroner, og nu øger fondens bestyrelse budgettet for 2022 med yderligere 35 procent.
Det er Innoexplorer programmets formål at modne iværksætteri baseret på videns- og forskningsresultater fra de offentlige danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner og hospitaler.
Gennem programmet investerer fonden i de tidligere iværksætteridéer, så potentialet kan afdækkes og modnes til et stadie, hvor idéen er klar til markedet eller kan hente yderligere offentlig eller privat investering. Kommercialiseringen af forskningsresultaterne kan ske gennem forskellige typer virksomheder - f.eks. startups, spin-outs, not for profit eller socialøkonomisk virksomhed.
Investering var 100 procent afgørende
En af de forskere, der har fået et skub i retning af en iværksætterkarriere med en Innoexplorer-investering fra Innovationsfonden, er adjunkt på DTU, Simon Lehnskov Lange.
I 2020 modtog han en investering under Innoexplorer-programmet i Innovationsfonden på knap 1,5 millioner kroner, og med de penge udviklede han en ganske særlig metode til at generere Terahertz, som har udløst to patentansøgninger.
I praksis kan Terahertz-teknologien bruges til at måle præcis, hvor tykt et lag maling der skal smøres på en skibsbund uden, at det belaster brændstofforbruget. Eller hvor meget en reje skal glaseres, før den fryses ned uden, at det går ud over smag og tekstur. Kort sagt; en Schweizer-knivs-teknologi, der kan bruges alle de steder, hvor der er et beskyttelseslag.
- Uden investeringen fra Innovationsfonden var det aldrig blevet til noget. I 2020 havde vi allerede været i gang i to år, og hvis vi ikke havde fået pengene, havde medarbejderne været nødt til at søge et andet sted hen. Investeringen har altså været 100 procent afgørende for udviklingen af vores teknologi, fortæller Simon Lehnskov Lange, som forventer, at en egentlig virksomhed er klar til at blive stiftet inden sommeren 2022.
Investerer både tematiserede og frie midler
Som noget nyt skal ansøgere til Innoexplorer vælge, hvilket tema deres projekt falder indenfor.
De ekstra midler, som tilføres Innoexplorer-programmet i 2022, er nemlig politisk tematiserede midler. Det vil sige, at midlerne kan investeres i projekter inden for ’Grøn teknologiudvikling og innovation’, ’Life science, sundhed og velfærdsteknologi’ samt ’Strategisk og udfordringsdrevet innovation inden for nye teknologier’.
Programmet investerer dog også fortsat frie midler i projekter, som kan ligge uden for temaerne.