GPEC

Innovationsfonden investerer 23 millioner i dansk design og produktion af rumraketter

Rumfartsvirksomheden Orbex har fået støtte til at etablere et ”Green Propulsion Excellence Centre” i Hvidovre som led i arbejdet med at levere raketmotorer på biobrændstoffer til brug for at sende satellitter i kredsløb om Jorden. Med centeret placeres Danmark i hjertet af den europæiske rumindustri.

Rumraket-producenten Orbex, med design- og produktionsafdeling i Hvidovre, har fået tilsagn om en investering på 23,7 millioner kroner fra Innovationsfonden. Pengene skal bruges til at etablere et ”Green Propulsion Excellence Centre” på matriklen i den københavnske forstad, hvor Orbex skal designe, producere og teste grønne fremdriftssystemer til Orbex’ Prime-raket, der skal sende satellitter i kredsløb om Jorden.

- Vi er meget glade for, at Innovationsfonden har valgt at investere i projektet. Dels er det en blåstempling af vores bestræbelser på at levere velfungerende motorer til bæredygtige løfteraketsystemer. Dels er det med til at styrke den danske grønne innovation inden for rumfart og placere Danmark i hjertet af den europæiske rumfartsindustri, siger Jonas Bjarnø, CTO for Orbex.

Flyver på grøn energi

Orbex Prime-raketten opsendes fra rumhavnen Sutherland Spaceport i det nordlige Skotland og flyver på grøn energi i form af biobrændstof. Dermed er det muligt at reducere CO2-udslippet fra raketten med 96 procent sammenlignet med tilsvarende løfteraketsystemer, der anvender fossile brændstoffer. Prime-raketten kan desuden genanvendes og er designet til ikke at efterlade affald i kredsløb om Jorden.

Etableringen og gennemførelsen af ”Green Propulsion Excellence Centre” sker i samarbejde med FORCE Technology og er budgetteret til at koste i alt 45,7 millioner kroner. De 23,7 millioner kroner fra Innovationsfonden kommer fra fondens ”Grand Solutions”-program, som investerer i ambitiøse, tværgående forsknings- og innovationsprojekter, der kan skabe nye, konkrete løsninger på vigtige politisk prioriterede samfundsudfordringer, og som skaber værdi for hele Danmark.

Prime var Europas første mikro-løfteraket, da den blev præsenteret for verden i maj 2022. Orbex er siden da blevet tildelt en 50-års forpagtningsaftale med henblik på konstruktion og drift af Sutherland Spaceport, der bliver deres "hjemmerumhavn". Orbex agter at foretage 12 opsendelser hvert år.

Kvalitetskontrol i verdensklasse

FORCE Technology er valgt som udviklingspartner til design og opbygning af et højenergi CT-røntgenanlæg, som skal bidrage til at sikre kvaliteten af de 3D-printede raketmotorer inden opsendelse. Projektet ligger i direkte forlængelse af 6 års udviklingsarbejde støttet af det europæiske rumagentur ESA.

- Innovationsfonden har vist os tillid med denne investering, som skal tage røntgen-teknologien ud af laboratoriet og etablere et fuldskala-demonstrationsanlæg hos Orbex i Hvidovre. ESA har udtrykt begejstring over, at det nu lykkes at placere et state-of-the-art anlæg på dansk jord, og forventer, at den europæiske rumindustri vil følge projektet med stor interesse, siger Thomas Aaboe Jensen, Program Manager Space, FORCE Technology. 

Dansk islæt i stort marked

Leveringen af de grønne raketmotorsystemer vil være en afgørende komponent i en dynamisk dansk rumindustri, som vil kunne generere en omsætning på omkring 150 millioner kroner om året og skabe cirka 60 arbejdspladser.

- Vi ser det som vores mål at forfølge de store forretningsmuligheder, der er i, at det er moderne, danske raketmotorer, der faciliterer den europæiske adgang til rummet, siger Jonas Bjarnø med henvisning til et milliardstort marked for opsendelser frem mod 2030.

”Green Propulsion Excellence Centre”-projektet løber frem til december 2025.

Om Orbex

Orbex er et britisk-baseret rumfartsselskab med hovedkvarter, produktions- og testfaciliteter i Skotland og design- og testfaciliteter i Danmark. Orbex-medarbejdere har professionel baggrund hos NASA, ESA og flere kommercielle rumfartsorganisationer. Virksomheden er finansieret af den skotske nationale investeringsbank, to af Storbritanniens største venturekapitalfonde, BGF og Octopus Ventures, to af Europas største venturekapitalfonde, Heartcore Capital og High-Tech Gründerfonds, samt strategiske investorer Elecnor, moderselskab selskab af Deimos Space og Jacobs, den største serviceleverandør til NASA. Virksomheden har vundet mere end et dusin R&D-kontrakter fra en lang række forskellige organer, herunder UK Space Agency (UKSA), European Space Agency (ESA) og Europa-Kommissionens Horizon 2020-program. 50 personer er ansat på anlægget i Hvidovre.