Investorerne flokkes om virtuelle Labster

Virtuel undervisning i 3D hitter blandt universiteter og investorer. Nu har investorer med London-baserede Balderton i spidsen skudt 65 mio. kr. i den kun fem år gamle virksomhed.

18. september 2017

For fem år siden var det blot en drøm. En idé om, at undervisning i fremtiden kunne foregå i virtuelle laboratorier – hvor elever kan boltre sig og lave forsøg uden risiko for at gøre skade på sig selv eller det milliondyre laboratorieudstyr – eller hvor kirurg-studerende - næsten bogstaveligt - kunne dykke ned i patienten og undersøge muskulatur og blodårer inden et indgreb.

Siden har 31-årige Mads Tvillinggaard Bonde og hans partner Michael Bodekær skabt Labster og pustet liv i den teknologi, som for fem år siden kun var en fjern idé.

Og nu kan stifterne bag Labster så fejre en investering af de helt store, da investorer med London-baserede Balderton i spidsen har lagt 65 mio. kr. i virksomheden.

- Vi kunne vælge ikke at få en investering, for vi tjener selv penge ind. Men med investeringen kan vi virkelig trække fra. Vi har ret store ambitioner for, at unge på gymnasier og universiteter kommer til at lære bedre, og det kræver noget kapital. Det ville ikke gå hurtigt nok organisk,” siger Mads Bonde, stifter og direktør for Labster til Finans.dk.

Også stifteren bag milliardsucceen Unity Technologies, nuværende Business Angel og ny investor i Labster, David Helgason, kan se potentialet i virtuel undervisning.

- Det er ved første øjekast ikke en intuitiv ting, at undervisning i biologi og kemi skulle gå hen at blive virtuel, men når man fordyber sig i det, er det et marked, der bare venter på at blive taget. Det handler om naturvidenskab, og det er noget, hele menneskeheden har brug for, så det er en gigantisk ting, siger han til business.dk.

Siden Innovationsfonden første gang i 2014 investerede i Labster er det kun gået i én retning for virksomheden. På bare to år har Labster formået at vokse fra 7-70 medarbejdere, de har solgt deres virtuelle laboratorier til flere end 150 uddannelsesinstitutioner. I starten af sidste år modtog stifter Mads Bonde prisen som Årets Innovatør  i forbindelse med Innovationsfondens priser. Derudover vandt Labster i august Index Award Peoples Choice.

Selvom teknologien kan spare mange dyre timer i de rigtige laboratorier med kittel og gummihandsker, kan de dog ikke helt erstattes.

- Vi ser det som en flysimulator. Man kan ikke undvære det rigtige fly, men man tager færre timer der, hvilket indlysende giver lavere omkostninger, fortæller Mads Tvillinggaard Bonde om deres VR-laboratorier til business.dk.

Teknologien er udviklet i samarbejde med en række danske universiteter samt MIT og Harvard Universitet.