Nye tiltag i Innovationsfonden

Missionstænkning, øget fokus på impact og strategisk mobilisering af ansøgere. Det kommer til at være nogle af de væsentligste indsatsområder i Innovationsfonden fremover. Samtidig har bestyrelsen konkret besluttet at ændre to områder fra 2024; fondens regionale indsats skal gentænkes, og ansøgninger til fondens Grand Solutions program skal vurderes ved hjælp fra ekspertpaneler med bl.a. anerkendte forskere.

Fondens direktør, Cecilie Brøkner, siger om den nye retning:

- Innovationsfonden har et stærkt mandat fra politikerne. Det skal vi være endnu bedre til at dokumentere, at vi lever op til – bl.a. ved at blive bedre til at analysere og anvende relevant data til at blive klogere på, hvad der virker og justere der, hvor vi ikke ser tilstrækkelig impact. Samtidig skal vi sikre, at fonden understøtter det fulde innovationspotentiale i Danmark, og det skal en ny central mobiliseringsstrategi sørge for. Ligesom den missionstænkning, som fonden har været frontløber på globalt med de grønne missioner, også fortsat skal være kernen i fondens fremtidige arbejde. Det betyder også, at vi kommer til at justere lidt på organiseringen af fonden for at målrette den til den nye retning.

Ny regional model fra 2024

For det første udløber fondens partnerskabsaftale med de regionale erhvervshuse og GTS-foreningen om placering af medarbejdere i de regionale erhvervshusene ved udgangen af 2023, og fondens bestyrelse har besluttet, at denne indsats ikke forlænges i den nuværende form. Indsatsen, der var et samarbejde mellem GTS-foreningen og erhvervshusene om at placere seks medarbejdere fast i de regionale erhvervshuse, blev planlagt som en to-årig aftale og blev siden forlænget med et år.

Efter godt to år har Innovationsfonden og GTS-foreningen samlet op på resultaterne og evalueret indsatsen, og der er stor anerkendelse af, at aftalen har styrket forbindelserne i den del af økosystemet, der har erhvervshusene som knudepunkt.

- Der er skabt gode resultater, og samarbejdet mellem de tre aktører har fungeret godt. Der er således skabt et godt fundament for fortsat at understøtte erhvervshusene som knudepunkt. Vi forventer nu at drøfte et nyt set up med erhvervshusene i den kommende tid, så vi er klar med evt. nye tiltag, når partnerskabsaftalerne udløber”, siger Innovationsfondens vicedirektør, Ole Sinkjær.    

Ekspertpanel skal vurdere Grand Solutions

Den anden væsentlige beslutning, der skal implementeres og være klar fra 2024, er en ny model for vurderinger af ansøgninger til fondens Grand Solutions-program. Hidtil er ansøgninger til dette program blevet vurderet af Innovationsfondens medarbejdere med ekspertiser inden for relevante områder og på baggrund af vurderinger fra internationale ”peer reviews”. Fremover ønsker bestyrelsen, at bedømmelsesarbejdet kommer til at ligge i et ekspertpanel med bl.a. anerkendte forskere. Den præcise governancestruktur og model skal udvikles og implementeres i løbet af 2023 og kommer til at træde i kraft fra 2024. Den nuværende Grand Solutions-proces i 2023 kommer ikke til at være berørt af ændringerne.

Innovationsfonden skal i løbet af 2023 have ny strategi og ovenstående er en del af de indledende træk til at sætte en ny retning, så fonden også i fremtiden leverer relevante løsninger, der løfter dansk forskning og innovation.

Læs mere om Innovationsfondens fokus på impact i en artikel i mediet Impact Insider her