
Iværksætter Sarah Hammershøy har solgt sit firma for at tjene penge til at realisere sin drøm om at rense verdenshavene for mikroplast
Det kan knap ses med det blotte øje. Men det udgør en alvorlig trussel mod havmiljøet, og der er så meget af det, at det næsten er umuligt at begribe. Vi taler om mikroplastik. 51 billioner partikler flyder rundt i havene, vurderer FN, og det er mere end 500 gange flere, end der er stjerner i vores gallakse.
I det oprydningsarbejde er der med andre ord nok at tage fat på, og det er præcis, hvad den fynske iværksætter Sarah Hammershøy har sat sig for.
Med en investering fra Innovationsfonden i ryggen har den 38-årige maskinmester udviklet et filtreringssystem, som kan rense skibes såkaldte ballastvand, mens de sejler, og opsamle de bittesmå plastikpartikler, så de ikke ryger tilbage i havet.
Fra fiskemaver til middagsbord
Sarah Hammershøy vandt DM i iværksætteri i 2019 for sin opfindelse, som kan forhindre, at havpattedyr spiser mikroplastik og giver det videre til mennesker gennem fødekæden.
- Jeg har altid interesseret mig for miljø og økologi, men mens der har været meget fokus på stor plastik som for eksempel flasker, fiskenet og poser i verdenshavene, har der ikke været den samme interesse for mikroplast. Det vil jeg gerne lave om på, fortæller Sarah Hammershøy, som i flere år arbejdede som leder hos Coop.
Men når strømmen i kølerummene svigtede, interesserede de tekniske installationer hende mere end hamburgerryggens overlevelse, og hun erkendte, at hun nok ikke var havnet på den rette hylde.
Vigtig sparring
I stedet for startede hun på Maskinmesterskolen, Simac, i Svendborg og stiftede samtidig firmaet MicroChange, som også fik hovedsæde i Svendborg, hvor Sarah Hammershøy stadig bor.
Gennem uddannelsen arbejdede hun videre med sin opfindelse, og iværksætteren blev i 2020 en del af Innovationsfondens Innofounder-program. Med det fulgte ikke bare en økonomisk indsprøjtning på godt 230.000 kroner, Sarah Hammershøy fik også sparring til sit projekt.
- Investeringen har været utrolig vigtig, fordi vi dels har kunnet købe de komponenter, vi manglede for at udvikle teknikken. Men det er især coachingen, der har været vigtig. Jeg har lært utroligt meget ikke bare om det at udvikle en virksomhed men også om mig selv som iværksætter, fortæller Sarah Hammershøy.
Men iværksætter-drømmen har ikke været uden bump på vejen.
I løbet af sommeren 2021 indså Sarah Hammershøy og hendes tre samarbejdspartnere, at deres veje måtte skilles, og Sarah Hammerhøy solgte firmaet til Søren Fog, som er stifter af organisationen Krypto Valley, som holder til i Schweiz. I dag er hun ansat som direktør i MicroChange.
Drømmen lever
Næste skridt er, at Sarah Hammershøy og MicroChange får skrabet penge sammen til at betale for en validering af filtrerings-systemet, som Teknologisk Institut skal stå for. Det vil kræve en fire måneders testperiode, og prisen vil være i omegnen af 500.000 kroner.
Derfor skal Sarah Hammershøy de næste mange måneder arbejde med et nyt projekt i Schweiz, som går ud på at rense søer og vandløb for fosfor, som er en stor udfordring i alpelandet.
- Jeg håber, at vi inden for det næste års tid har fået så meget kapital, at vi kan genoptage samarbejdet med Teknologisk Institut, så vi kan komme videre til et egentlige arbejde med at få rederierne til at købe filtreringssystemet til deres skibe, siger Sarah Hammershøy.
Fakta om Sarah Hammershøy:
- Blev i 2020 optaget i Innovationsfondens Innofounder-program. MicroChange fik en investering på et engangsbeløb på 50.000 kroner, og Sarah Hammershøy fik desuden 15.000 kroner om måneden i 12 måneder.
- Vandt DM i iværksætteri i 2019 sammen med Søren Bragt, og de vandt efterfølgende bronze ved EM.
- Uddannet Maskinmester ved Simac i Svendborg i 2020