Vilde iværksættere skaber madlaboratorium på Food Festival

Automatmad, insekt-kød, frisk glutenfri brød og fremtidens is. Der er nogle af de særlige produkter, du i starten af september kan møde på Food Festival i Århus.

28. juni 2018

En automat, der laver din mad. Reagensglas med fødevareprøver klinger mod hinanden, mens du nipper til fremtidens is. Velkommen til testlaboratoriet på Food Festival, hvor du skal udfordre otte vilde virksomheder og deres produkter.

Det nye område på festivalen hedder Innofood @ Food Festival og er skabt af Innovationsfonden, Future Food Innovation, Region Midtjylland og Food Festival. 

Jacob Rybov, manden bag Gastroform, som har skabt en robot, der kan tilberede din mad frisk og lige foran næsen på dig, er en af de heldige virksomheder, der har fået en test plads:

“For mig er det vigtigt at finde ud af og opleve hvordan forbrugerne faktisk tager imod automatiseret madlavning – hvad synes de faktisk om, at en robot steger din steak for dig? Hvad tænker de om selve robotten og hygiejnen? At kunstig intelligens erstatter kokkens kundskaber? Og med 30.000 madinteresserede mennesker samlet, er det et ideelt sted at tage dialogen” fortæller Jacob Rybov, grundlægger af Gastroform.

For en anden udvalgt virksomhed, Wholi Foods – insektvirksomheden der også er kendt for at have vovet sig ind i DR’s Løvens Hule med deres insektbarer, på festivalen medbringer de insekter i et andet format, nemlig kød eller ”Manna”, som de selv kalder det, et alternativ til kød lavet på 60 procent insekter og som har en konsistens, der minder om halloumi ost:

”Forbruger feedback er afgørende når man har at gøre med et produkt som insekter. Og vi er spændt på, hvad forbrugerne siger til vores ”Manna”, konsistensen, udseende og hvilke følelser det vækker. Vi vil rigtig gerne fortælle forbrugerne om alle de gode egenskaber, som insekter har som proteinkilde – hvorfor vi skal og hvordan vi kan bruge insekter i vores madlavning,” beretter Malena Sigurgeirsdottir, medstifter af Wholi Foods (tidl. Dare to Eat). 

Projektet giver deltagerne nogle unikke rammer, idet de får en detaljeret data-indsamlings setup – en betydelig undersøgelse, ifølge Malena Sigurgeirsdottir:

”De data er rigtig gode at have, når man skal pitche sit produkt for investorer og supermarkeder – at man har tal på hvad danskerne faktisk synes.”

”Der mangler vildskab!” er et af de centrale budskaber med Innofood projektet:

”Fødevareklyngen står for 25 procent af Danmarks eksport – det er en vigtig branche der skaber mange arbejdspladser. Og derfor er det vigtigt med en stærk innovationskultur – at vi har entreprenører der har mod til at turde noget anderledes,” fortæller Chefkonsulent i Innovationsfonden, René Damkjer.

De udvalgte virksomheder kommer til at stå i et særligt område på Food Festival, Innofood, og teste deres produkter, og de vil være at finde på festivalen alle tre dage fra fredag den 7. september til søndag den 9. september.

Innofood på Food Festival

  • Innofood @ Food Festival er et samarbejde mellem Innovationsfonden, Future Food Innovation, Food Festival og Region Midtjylland om at styrke innovationen i fødevaresektoren og sætte fokus på de udfordringer, som fødevareiværksættere står med, som eksempelvis adgang til forbrugerfeedback.
  • Derfor oprettes et ”laboratorium”, et særligt område, på årets Food Festival, hvor virksomhederne kan teste deres produkter og få feedback fra festivalens 30.000 deltagere 

Tid og sted

  • 7.  -  9. september
  • Tangkrogen i Århus

Læs mere

Innovationsfonden har følgende InnoBooster-investeringer med på festivalen

  • ToftCare - proteinrig sodavandsis
  • Plantjammer - kunstig intelligens i plantebaseret mad 
  • Gyrup Malt - tester kornkaffe og malt snacks
  • Nordic Glutenfree Bakery - bagværk uden gluten
  • Wholi Foods - udvikling af insekttofu

Derudover har Future Food Innovation følgende startups med:

  • Retap
  • Kramers Is

Kontakt

René Logie Damkjer Regional Program Manager i Innovationsfonden
Tlf. +45 61905007
Mail:  rene.damkjer@innofond.dk