3D-print skal bredt ud til danske virksomheder

Nyt demonstrations- og videncenter for industriel 3D-print i metal skal gøre det attraktivt for mindre danske virksomheder at anvende 3D-print i deres produktion.

Pressemeddelelse den 11. januar 2018 kl. 09:00

Open labs, workshops og industribesøg hos virksomheder, som allerede har 3D-print under huden er nogle af de initiativer, som AM-LINE-projektet igangsætter fra Teknologisk Institut. Formålet er at brede 3D-print ud til flere danske virksomheder, og med partnere som Grundfos og Danfoss vil centeret fokusere på åben innovation og invitere virksomhederne indenfor. Målgruppen er særligt gruppen af SMVer, som kan have stort udbytte af at bruge 3D-print i deres produktudvikling og produktion.

- Industriel 3D-print har vundet indpas hos flere danske virksomheder gennem de seneste år, men potentialet er stadig meget stort. Især små og mellemstore virksomheder går glip af de konkurrencefordele, 3D-print giver. Teknologien er nu så moden, at også små virksomheder med stor fordel kan udnytte det store potentiale, der er i 3D-print, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.

3D-print giver blandt andet mulighed for at skabe komponenter med større designfrihed, lettere vægt og kortere produktionstid.  

Når AM-LINE-centeret åbner i foråret 2018, vil virksomheder få adgang til fire metalprintere, flere plastprint teknologier, efterbehandlingsfaciliteter inden for blandt andet varme- og overfladebehandling samt moderne kvalitetssikringsudstyr som CT-scanning.

- Centeret vil udgøre en fuld produktionsfacilitet, hvor virksomheder kan udvikle og printe produkter, som de bagefter kan implementere direkte i deres egne produktionslinjer, fortæller Jeppe Skinnerup Byskov.

Udover produktionsfaciliteterne, tilbyder AM-LINE også uddannelse og træning af virksomheder i 3D-printteknologien, samt rådgivning i forhold til fremtidige investeringer i 3D-print.

- For virksomheder, der er nye indenfor 3D-print, vil vi kunne tilbyde en lang række tilpassede opkvalificeringsforløb fra kortere inspirations-workshops til længerevarende forløb med de enkelte virksomheder. For de virksomheder, som er langt fremme i brugen af 3D-print, vil vi desuden stå til rådighed og vejlede dem f.eks. i indkøb af deres egne 3D-printere eller valg af underleverandører til at opskalere deres produktion, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

 

OM PROJEKTET
Investering

Grand Solutions

Fondens investering: 35 mio. kr.

Samlet projektbudget: 88 mio. kr.

Varighed af projektet: 4 år 

Projektets officielle titel: AM-LINE 4.0

Fakta om projektet
  • Navn: AM-LINE - navnet henviser til den engelske betegnelse på 3D-print; Additive Manufacturing (AM) og ambitionen om at bruge AMi produktionslinjerne.
     
  • Centeret bygges videre på de eksisterende 3D-printfaciliteter på Teknologisk Institut i Aarhus.
     
  • Teknologisk Institut fik installeret sin første 3D-printer i 1989 og har siden da arbejdet kontinuerligt med teknologien. De sidste ti år har TI også printet i metal, som har et stort potentiale for produktionen i danske virksomheder.
     
  • Forrige år viste en stor undersøgelse at kun 4% af små- og mellemstore danske virksomheder benytter 3D-print
Kontakt

Teknologisk Institut 
sektionsleder på industriel 3D-print Jeppe Byskov
Tlf. 7220 2865

Danfoss 
Global Head of Additive Design & Manufacturing Werner Stapela
Tlf. +49 1621038411

Grundfos 
Manager Additive Manufacturing Thorsten Hyldgaard Otte
Tlf. 4182 6565

DTU 
sektionsleder/professor Jesper Henri Hattel
Tlf. 51801499

Adimant 
administrerende direktør Anders Clausen
Tlf. 6053 6723

Scada Minds 
stifter/partner Helge Jensen
Tlf. 6035 5070

Niras
markeds- og projektchef Per Tybjerg Aldrich
Tlf. 2372 8991

MADE 
direktør Nigel Edmondson
Tlf. 2143 4678

TWI: Welding Systems
Manager Darren Williams
Tlf. +44 (0)7718 961 105

Pressekontakt

Innovationsfonden
Presse- og mediechef
Thomas Bjerre
Tlf. 6190 5019
thomas.bjerre@innofond.dk