Bedre byggeri for demente

Hvordan udvikler vi fremtidens plejeboliger, så der bliver plads og rum til et stigende antal demente ældre? Det spørgsmål skal erhvervsPhD-projekt forsøge at besvare.

I år 2040 vil der være næsten 150.000 demente ældre i Danmark, viser fremskrivninger fra Det Nationale Videnscenter for Demens. Det er en voldsom stigning fra de knap 90.000, der i dag lever med en demenssygdom.

Flere ældre med demens stiller nye krav til fremtidens byggeri af plejeboliger. For hvordan renoverer og bygger vi plejehjem, så der også er plads til, at de mange med demens kan leve et tilfredsstillende liv?

Netop det spørgsmål udforsker ErhvervsPhD-projektet Arkitektur og Demens på Arkitektskolen med en investering på knapt 1 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Arkitekt og ErhvervsPhD-studerende Louise Dedenroth Høj skal over de næste tre år skabe ny viden, der kan møde de behov, fremtidens beboere i plejeboliger har. Louise Dedenroth Høj skal arbejde sammen med ZESO Architects og Arkitektskolen om projektet.

Med sin ErhvervsPhD skal hun undersøge de ændringer, der allerede er i gang inden for plejebyggeri, hvor man for eksempel i Svendborg og Aalborg har udviklet mindre demenslandsbyer. Inspirationen er hentet fra Holland og demenslandsbyen De Hogeweyk.Model over demenslandsbyen De Hogeweyk.

Model over demenslandsbyen De Hogeweyk.

Her bor ældre demente i den lukkede landsby, som indeholder klynger af boliger organiseret omkring forskellige udeområder, der også indeholder indkøbsmuligheder, frisør, teater, caféer og hvad der ellers hører til i en almindelig lille by.

- Jeg skal undersøge de forskellige typer af demensvenlige plejeboliger og se på, hvad de betyder for trivslen for mennesker med demens, fortæller Louise Dedenroth Høj til Innovationsfonden.dk.

Hun skal ud og besøge de forskellige typer af demensboliger, som findes i dag, for på den måde at få indsigt i, hvordan de forskellige boligmodeller påvirker dementes liv.

Måske kan hun oven i købet få en viden om, hvilken type af bolig der er bedst:

  • Demenslandsbyer?
  • Demensvenlige kvarterer hvor demente bor i særlige områder, men hvor der også ligger ældreboliger og almindelige plejerboliger for ikke demente.
  • Små plejehjem hvor der måske kun bor 10 demente i en slags »lille familie«.
  • Eller har de det faktisk fint på de store plejehjem, hvor en del at plejehjemmet bliver indrettet til demente?

Den nye viden, projektet kommer til at skabe, kan få stor betydning for, hvordan kommuner i fremtiden kommer til at bygge og ombygge plejeboliger.

- Jeg håber, projektet her kan være med til at give endnu bedre forudsætning for rådgivning af kommuner og bygherrer i fremtiden, siger Louise Dedenroth Høj.

ZESO Architects har solid erfaring med byggeri af plejeboliger og rådgivning til kommuner om, hvordan eksisterende plejeboliger kan gøres demensvenlige.

- Derfor er projektet utrolig relevant for netop ZESO Architects, ligesom projektet understøtter dem som vidensbaseret virksomhed – denne gang om vejen for en ny tilgang til ældreområdet, som flytter både individ og samfund, siger Louise Dendenroth Høj.

Mere om projektet
ZESO Architects
  • ZESO Architects har solid erfaring med byggeri af plejeboliger og rådgivning til kommuner om, hvordan eksisterende plejeboliger kan gøres demensvenlige.

Læs mere på: