Avokado

Bedre røntgenscannere skal kvalitetssikre alt fra pålæg til avokadoer

Med en investering fra Innovationsfonden skal forskere fra Niels Bohr Institutet sammen med tre virksomheder udvikle udstyr og software, der kan finde fejl og mangler i en række produkter.

Pressemeddelelse: 12.10.2018

Projektet har et specielt fokus på fødevarer og vil kunne reducere behovet for at tilbagekalde produkter.

Røntgeninspektion af forskellige produkter - også fødevarer - er en gammel og veletableret teknologi, men eksisterende teknologier kræver, at der laves unikke løsninger til hvert produkt, der skal testes, og for hver enkelt mulig fejl og mangel.

F.eks. bruges en løsning til at opdage, om en kartoffel er hul, mens der bruges en anden til at finde ud af, om pålæg er forurenet med metalspåner.

Bl.a. derfor er det fortrinsvis dyre produkter med kendte typer af fejl, der i dag bruger røntgeninspektion. I fremtiden vil producenter, forhandlere og forbrugere kunne slippe for at skulle destruere pålæg, der er forurenet med metalspåner, eller avokadoer, der er blevet rådne.

Det nye danske projekt vil udvikle ny, dynamisk røntgenteknologi, der let varierer røntgenenergi og tilpasset kamerateknologi. Ved at tilføje kunstig intelligens er målet at eliminere behovet for at udvikle unikke softwareløsninger for hvert enkelt produkt, men blot lade systemet automatisk lære at kende korrekte fra fejlbehæftede produkter.

Projektet er muligt at gennemføre, fordi de deltagende parter dækker alle de nødvendige kompetencer fra produktion af røntgenkilder over røntgenkamera til systemintegration og kunstig intelligens.

Århus-baserede Magnatek skal stå for udvikling af en ny type røntgenkilde, mens QTechnology fra Valby skal udvikle en række kameraer til projektet. Newtec i Odense står for systemintegration og Niels Bohr Institutet står i spidsen for softwareudviklingen. Teknologisk Institut står for at validere den endelige løsning.

Fakta og kontakt
Investering

Fondens investering: 9 mio.

Samlet budget: 17 mio.

Projektets varighed: 4 år

Officiel titel: Automatic Xray Inspection System

Kontakt

Brian Vinter, Professor, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
Tlf.: 28 75 14 21

Maria Birch Sterregård, Newtec
Tlf.: 63 15 48 83

Henrik Ibsen, Magnatek
Tlf.: 38 86 01 42

Kristian Glöde Madsen, QTechnology
Tlf.: 36 16 65 37