DIREC

Digitale forsknings- og innovationsprojekter binder universiteter og virksomheder tættere sammen

Møder på Zoom og Teams er blevet hverdag under Corona, men hvordan ser den næste generation af digitale værktøjer ud, og hvordan kan de være med til at understøtte fremtidens hybride arbejdsplads? De spørgsmål har forskere og virksomheder sat sig for at udforske i et af de fem nye projekter, som forskningscenteret DIREC netop har søsat. 

I projektet om fremtidens arbejdsplads er forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet gået sammen med Alexandra Instituttet og en række virksomheder samt kunstnerkollektivet Catch om at designe og udvikle processer og værktøjer, der kan forbedre det gode samarbejde på distancen.

De vil både se på, hvordan man digitalt kan understøtte fremtidens arbejdsgange, men de vil også se på, hvordan man kan bruge digitalisering til at gøre det lettere at kombinere familieliv med arbejdsliv. 

En af de virksomheder, som har brug for disse værktøjer, er Bankdata. For dem er det afgørende at kunne tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere. Ifølge Peter Bering, Head of Digitalization hos Bankdata, skal arbejdspladsen være fleksibel med gode muligheder for socialt samvær, og her spiller virksomhedens digitale produkter en vigtig rolle.  

- Den hybride arbejdsplads er mere end blot en god video-forbindelse. Den skal også være kendetegnet af højt engagement, kreativitet og samhørighed, hvilket ikke er nemt at opnå med den teknologi, vi anvender i dag. Men vi er ambitiøse på dette område, og derfor har vi valgt at indgå i – og ikke mindst bidrage til – den nyeste forskning på området igennem et samarbejde med DIREC, siger Peter Bering. 

Robotter og kunstig intelligens

Samlet set er der igangsat projekter for 115 millioner kroner, hvoraf de 31,7 millioner kroner kommer fra DIREC.

Andre projekter handler om, hvordan man styrer og programmerer flere robotter på en gang, sikrer IoT-enheder, accelererer brugen af kunstig intelligens på hospitaler og understøtter kunstig intelligens på meget små enheder, som smarte termostater, vinduer og garagedøre.  

- De mest innovative løsninger kommer altid, når vi sætter folk sammen på tværs. Det kan være på tværs af universiteter, fagligheder og på tværs af forskning og industri. Således er det et krav i alle de projekter, vi søsætter, at vi altid har flere partnere involveret med forskellige kompetencer, forklarer direktør for DIREC Thomas Riisgaard Hansen. 

Der har det seneste år været stor interesse fra erhvervslivet for at samarbejde med forskningsmiljøerne. Indtil videre har cirka 50 virksomheder indledt samarbejdsprojekter med DIREC, og samlet set har de forpligtet sig til at bruge cirka 70 millioner kroner til digital forskning. 

Innovationsfondens direktør, Anne-Marie Levy Rasmussen, glæder sig over antallet af projekter og resultater, der allerede er opnået igennem DIREC.  

- DIREC er Innovationsfondens største investering nogensinde. Forskningscentret er med til at sætte Danmark på det digitale verdenskort, og samarbejdet på tværs af universiteter, sektorer og virksomheder giver unikke muligheder for, at Danmark kan få endnu større gavn af digitaliseringen og de digitale muligheder. Projekterne hjælper både med at løse nogle af de største samfundsudfordringer, og samtidig bidrager de med den forskningsviden og innovation, som er så vigtig for erhvervslivet, siger Anne-Marie Levy Rasmussen. 

Fakta om DIREC

Det nationale forskningscenter DIREC skal sætte Danmark i front med de nyeste digitale teknologier gennem digital forskning i verdensklasse. For at tilfredsstille det store behov for højtuddannede it-specialister hjælper DIREC derudover med at udbygge kapaciteten inden for både forskning og uddannelse af dataloger. Centeret har et samlet budget på 275 millioner og er støttet af Innovationsfonden med 100 millioner. Partnerkredsen bag er et unikt samarbejde på tværs af de datalogiske institutter på landets otte universiteter og Alexandra Instituttet.  

Centerets aktiviteter sker på baggrund af samfundsmæssige behov, hvor forskning løbende omsættes til værdiskabende løsninger i samarbejde med erhvervslivet og den offentlige sektor. Projekterne går på tværs af brancher og omhandler bl.a. kunstig intelligens, Internet of Things, algoritmer og cybersikkerhed.

Læs mere om DIREC.