Fondsprojekt løber med dobbelt guld

Hele to medier har kåret fondsprojekt til årets danske forskningsresultat.

Da årest danske forskningsresultat på videnskab.dk blev kåret, var der ingen tvivl om hvilket forskningsresultat, der var læsernes favorit.

Det er et forskningprojekt, som kan få stor betydning for sygdomsbehandlingen i fremtiden.

Medicin ikke universel. Dét, der virker for den ene, har ikke nødvendigvis en effekt hos den anden. Mennesker er forskellige og arv og miljø er ikke kun med til at definere, hvem vi er som personer, men bestemmer også hvordan vores krop er skruet sammen - helt ned til mindste detalje. Og når genetiske variationer hos en patient skal identificeres og analyseres, er det derfor nødvendigt at have en referenceramme. Referencerammen er det nye referencegenom, som forskerne i GenomeDenmark i 2017 har identificeret. I 2012 investerede fonden 86 mio. kr. projektet, der med andre ord har defineret ”danskernes fælles nationale arvemasse”.

Kortlægningen af danskernes gener betyder, at medicin kan skræddersyes til det enkelte menneske, og potentialet er enormt. 

Ingeniøren skriver om vinderen:

- Referencegenomet er i sig selv så unikt, markant og betydningsfuldt, at det alene berettiger det til at komme i betragtning som årets bedste danske forskningsresultatet inden for natur­videnskab eller teknik. Når vi ikke er i tvivl om, at det skal helt til tops, er det, fordi forskerne har anvendt en helt unik fremgangsmåde, der løfter forskningsprojektet op over den nationale interesse.

Se videnskab.dks video, der forklarer projektet og fremgangsmåden: 

Mere om vinderprojektet
Investering
  • Grand Solutions
  • Fondens investering: 86 mio. kr 
  • Samlet projektbudget: 176 mio. kr.
  • Varighed af projektet: 5 år
  • Officiel titel: GenomeDenmark
  • genomedenmark.dk
Sådan kåres vinderen
  • Videnskab.dk: Læserne indstiller kandidaterne til prisen. Herefter nominerer Videnskab.dk 10 kandidater, hvorefter læserne stemmer om vinderen.  
  • Ing.dk: Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov og freelancevidenskabsjournalist Rolf Haugaard Nielsen der i første omgang nominerer forskningsresultaterne til prisen. Senere afsløres årets bedste forskningsresultat sammen med fire andre topresultater