Anne-Marie Levy Rasmussen

Innovationsfondens direktør: Vi skal løfte sammen og hjælpe hinanden i en svær tid

Kommentar fra Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør for Innovationsfonden

Det er en usædvanlig og svær tid, vi befinder os i.

Det gælder især dem, Innovationsfonden dagligt arbejder tæt sammen med og har til opgave at løfte.

Mange private virksomheders indtjening svinder lige nu dag for dag. Utallige ejere og ledere har været ansvarlige og sendt medarbejdere hjem for at undgå, at smitten fra COVID-19 spreder sig. Måske har de også allerede måtte afskedige medarbejdere og i værste fald står de måske til helt at lukke forretningen. Iværksættere risikerer at måtte opgive drømmen eller livsværket.

Samtidig er vores sundhedsvæsen og velfærdssamfund under et voldsomt pres, og behovet for at finde løsninger på de konkrete sundhedsudfordringer er akutte. Opgaverne synes uoverstigelige, og vi må alle træde til med det, vi kan.

Innovationsfondens opgave er at skabe grundlag for løsninger på nogle af samfundets største udfordringer og at bidrage til Danmarks konkurrencekraft.

Her i fonden gør vi derfor, hvad vi kan, for fortsat at bidrage så meget som muligt til det danske samfund. Vi holder fortsat åbent, selvom medarbejderne arbejder fra hjemadresserne spredt over hele landet. Fysiske møder, vurderingsprocesser og panelmøder er nu virtuelle frem for fysiske, og vi bestræber os på at bevare korte svartider, så det fortsat vil være nemt og enkelt at søge om finansiering til vidensbaseret innovation

Konkret har vi iværksat en række COVID-19-initiativer.

Vi har netop afsat 50 mio. kr. til forsknings- og innovationsprojekter, der adresserer COVID-19-udfordringerne og kan bidrage til at afbøde skadevirkningerne ved pandemien – hvad enten det er for patienterne, sundhedsvæsenet, erhvervslivet eller samfundsøkonomien. Vi håber på mange, relevante ansøgninger fra forskere og virksomheder, der hurtigt kan komme i gang med at skabe løsninger, der kan hjælpe – både Danmark men også i forhold til den globale sundhedskrise.

Derudover ser vi fortsat på flere muligheder for at imødekomme de mange udfordringer, Danmark står med lige nu. Gerne i tæt samarbejde med de øvrige fonde og aktører i det offentlige og private forsknings-, innovations- og startup-miljø.

Vi er også indstillet på en høj grad af fleksibilitet over for de forsknings- og innovationsprojekter, der er i gang, og som møder udfordringer i forhold til at opfylde tidsfrister og målsætninger. Er man i tvivl, kan man altid tage fat i en medarbejder i fonden.

For virksomheder, der er kommet i vanskeligheder, har vi desuden lavet et overblik over de forskellige initiativer, der eksisterer eller som regeringen har taget for at hjælpe virksomheder, der er ramt af Corona-krisen. Du kan se overblikket her

Innovationsfonden har også tidligere investeret i projekter, der lige nu viser deres værd i forbindelse med COVID-19. Her vil jeg gerne fremhæve et projekt.

Virksomheden O2matic – som Innovationsfonden tildelte sin største forskningspris i februar – er i disse dage og uger i fuld gang med at levere iltrobotter til intensivafdelingerne på hospitalerne i Region Hovedstaden. Iltrobotterne er guld værd for både COVID-19-patienter og sundhedspersonalet. Det kan man læse mere om på DR.

Pas på jer selv og jeres nærmeste – og tøv ikke med at kontakte Innovationsfonden, hvis I har gode ideer og løsninger, som kan gøre Danmark stærkere. Både i den nuværende situation, og i den tid, der kommer efter.