Jens Maaløe

Kunstig intelligens er næste bølge for dansk digitalisering

Kommentar af Jens Maaløe, formand for Innovationsfonden.

Et hurtigt internet og vores store anvendelse af digitale løsninger betyder, at EU-kommissionen i år kårer Danmark til at være EU’s mest digitaliserede land. Det er med til at bekræfte billedet af Danmark som en af verdens absolut mest digitale økonomier.

Anderledes ser det desværre ud, når vi måler på brugen af de store datamængder til udvikling af kunstig intelligens. Her går udviklingen hurtigere andre steder i verden end i Danmark, viser data fra Harvard Business Review (60 Countries Digital Competitiveness Index 2017). Det tal bliver bekræftet i en rapport publiceret i juni 2017 fra Mckinsey Global Institute.

Zoomer man ind på tallene for Danmark, er det ikke overraskende de globalt konkurrerende erhverv, der investerer væsentligt i kunstig intelligens. Herunder ikke mindst de finansielle og IT-tunge erhverv.  Derimod er de indenlandske virksomheder og det offentlige mindre optaget af perspektiverne i kunstig intelligens. Samlet bekræfter tallene billedet af et Danmark, som hænger efter førerfeltet, når det gælder investeringer i nye løsninger baseret på kunstig intelligens.

Ikke helt det man kunne forvente sig af en lille åben økonomi, med en veluddannet befolkning og en status som et af de absolut mest digitaliserede økonomier i verden.

Andre steder i verden er der anderledes tryk på udviklingen. På verdens store teknologikonferencer trækker udviklingen inden for kunstig intelligens de helt store overskrifter. Vi ser robotter samle og udvikle information i fællesskab. Vi ser IT-løsninger med kunstig intelligens varetage dialogen med kunder.

Skal Danmark bevare sin position i den digitale økonomi er det vigtigt, at vi får bragt den kunstige intelligens længere op på listen over strategiske indsatsområder for de kommende år. Kun på den måde kan Danmark få mere værdi ud af de store datamængder, vi samler ind.

Der er brug for at stimulere investeringslysten, så vi som nation kan matche de milliarder af dollars, der i disse år bliver investeret i kunstig intelligens ude i den store verden.

Der er dog positiv udvikling at spore. I Innovationsfonden ser vi et begyndende forsknings- og erhvervsfokus på mulighederne i kunstig intelligens – ikke mindst blandt de mindre og mellemstore virksomheder. Det er en udvikling, som det er vigtigt, vi bygger videre på, så den for alvor kan tage fart og modne sig.

I 2018 har Innovationsfonden planlagt en rundtur i Danmark, der fokuserer på en direkte dialog med vækstlaget i dansk erhvervsliv og landets universiteter. Det skal bane vejen for endnu flere og endnu bedre projekter med Innovationsfonden, der udnytter potentialet i kunstig intelligens.

Vi skal bringe udviklingen af kunstig intelligens op i gear og understøtte forskning og innovation af højeste kvalitet inden for området. Samtidig skal vi sikre os, at udviklingen og brugen af kunstig intelligens sker på en etisk og samfundsmæssigt forsvarlig måde.

Hvis vi styrker udviklingen af kunstig intelligens, bliver det en gevinst for Danmark – og en adgangsbillet til verdens mest digitale økonomier i æraen efter internettets gennembrud.

Mere kunstig intelligens
Fonden er med til at starte udvikling inden for kunstig intelligens

Med udvikling af kunstig intelligens får vi gavn af de utrolige datamængder, der hver dag bliver lagret.

Læs mere: