Radiobotics

Kunstig intelligens skal tyde røntgenbilleder – kan spare tid og penge for læger og patienter

Den danske health-tech startup, Radiobotics, har sammen med Bispebjerg og Frederiksberg hospital modtaget investeringer fra Innovationsfonden og EU til videreudvikling af algoritmer, der kan tyde og forstå røntgenbilleder hurtigt og præcist. Det skal give hurtigere diagnoser til patienter, frigøre tid for røntgenlæger og spare sundhedsvæsenet penge.

Kunstigt intelligente algoritmer skal hjælpe røntgenafdelinger på hospitaler over hele verden med at analysere og fortolke røntgenbilleder hurtigere og mere præcist.

Det er målsætningen for virksomheden Radiobotics, der udvikler algoritmer, som kan assistere røntgenlæger i at fortolke undersøgelser på røntgenbilleder ved hurtigt at udpege og karakterisere billedmæssige tegn på sygdom, som algoritmen er trænet i at tyde.

Det kan være med til at sikre, at man som patient får den rette diagnose hurtigt og sikkert. Desuden vil det spare hospitaler og samfundet ressourcer, da det kan nedbringe antallet af hospitalsbesøg ved at understøtte hurtig diagnosticering og optimere den lægefaglige kapacitet.

- Jeg er helt overbevist om, at vi med vores teknologi vil gøre en kæmpe forskel for både patienter, klinikere og sundhedssystemet som helhed. At modtage denne støtte fra Innovationsfonden og EU bekræfter os i, at vi gør de helt rigtige, og er på rette vej. Selvom kunstig intelligens stadig er i en tidlig fase inden for health-tech, er potentialet i machine learning enormt hen mod at automatisere og optimere analyse af medicinske billeder.  Vores mål er at teknologien kan hjælpe klinikernes i deres hverdag ved at beskrive billeder hurtigere, og samtidigt sikre høj ensartet kvalitet, der i sidste ende kan reducere antallet af fejldiagnoser, siger Pavel Lisouski, CTO hos Radiobotics.

Radiobotics ApS og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har netop fået midler fra Innovationsfonden og EU’s Eurostars-program til at føre projektet ud i livet.

Projektet, som går under navnet X-AID, indtager desuden en imponerende førsteplads ud af 322 indsendte projekter, og har samtidig modtaget den højeste score for en Eurostars-ansøgning nogensinde.

X-AID skal afhjælpe det voksende globale problem, at der er mangel på højt specialiserede røntgenlæger og derudover et stigende krav til høj diagnostisk kvalitet.

Behovet for at fortolke og diagnosticere flere, mere avancerede og derved mere tidskrævende undersøgelser, er yderligere med til at forværre manglen på speciallæger, ligesom de generelle budgetforringelser og krav om øget produktivitet stiller endnu større krav til effekt ressourceudnyttelse i sundhedsvæsenet.

- Radiobotics er lige nu i gang med at udvikle en teknologi, som automatisk kan beskrive og diagnosticere medicinske røntgenbilleder. Som samarbejdspartner og fremtidig bruger af denne teknologi, ser vi et kæmpestort potentiale for at radiologiske afdelinger verden over, som kan spare tid samtidig med at kvaliteten højnes betydeligt. Der er en kæmpe mangel på røntgenlæger lige nu og den bliver ikke mindre i fremtiden, derfor er vi rigtig glade for at være med i dette visionære projekt, siger Mikael Boesen, der er klinisk Professor i radiologi på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Udover Radiobotics og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er canadiske Macadamian med i projektet, som løber over de næste 2,5 år med et samlet budget på knap 10 mio. kr., heraf finansierer Innovationsfonden og EU 3,7 mio.kr. til de danske deltagere.

- Potentialet for kunstig intelligens i sundhedsvæsnet er enormt. Bedre, billigere og mere effektiv behandling kan redde liv og spare sundhedsvæsnet for millioner hvert år. Projektet er imponerende, hvilket afspejler sig i, at projektet har fået EU’s højeste Eurostars-score nogensinde. Samtidig er det et perfekt eksempel på, hvordan et samarbejde mellem en start-up-virksomhed, lægefaglig viden, hospitaler og internationale aktører skaber de bedste resultater til gavn for både patienter og sundhedsvæsen, siger Peter Høngaard Andersen, direktør for Innovationsfonden.

Fakta
Om Eurostars

Eurostars er et internationalt program for forskningsintensive mindre virksomheder under det globale europæiske støtteprogram, forvaltet af EUREKA som er organisation for anvendelsesorienterede forskning og udvikling.

Læs mere
Kontakt

Stine Mølgaard Sørensen, COO, Radiobotics
Tlf: 29 92 67 22, Mail: stine@radiobotics.com 

Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf: 61 90 50 45, Mail: jens.bomholt@innofond.dk