MADE - robotscanner til vindmøllevinger

MADE-projekt udvikler robotscanner til vindmøllevinger

Siemens Gamesa, DTU og FORCE Technology har i et MADE-projekt, som Innovationsfonden investerer i, udviklet en unik robot til automatisk kvalitetskontrol af vindmøllevinger.

Et MADE-projekt mellem Siemens Gamesa, DTU og FORCE Technology har udviklet et autonomt 3D robotscanner-system til inspektion af vindmøllevinge-overflader.

- Det innovative er, at vi har en autonom robot. Vi skal slet ikke forprogrammere den. Den kan tilpasse sig den enkelte vinge, hvilket er utroligt imponerende, når man skal måle noget, der er så stort – at lave et udstyr, der selv finder ud af, hvad det er, den skal måle og så tilpasse sine algoritmer i forhold til, hvor det skal bevæge sig hen. Det er den ene ting, der er fantastisk og meget unik faktisk, siger Ewa Nielsen, Head of Quality Execution, Siemens Gamesa Renewable Energy og fortsætter:

- Den anden ting er, at den også samler data sammen. Vi har billeder af vingens leading edge, det er forkanten af vingen og den del, der har den største betydning for aerodynamikken. Vi kan bruge det her data til at forudse vedligehold af vores udstyr, og vi kan også bruge det som dokumentation over for vores kunder.

Løsningen vil også kunne bruges i en række andre sammenhænge, påpeger Thomas Aaboe Jensen, programleder hos FORCE Technology.

- Hvis man vil finde indre defekter på store strukturer, så kunne man forestille sig, at man sætter et ultralydssystem på. Det kunne være på broer, rørkonstruktioner og tårne til vindmøller. Alt hvad man kan forestille sig, som er stort, og hvor man gerne vil have en 3D-model af den faktiske konstruktion.

Se video om projektet: