Ny sikkerhedsteknologi baner vejen for selvflyvende droner

Manglende sikkerhedssystemer er en helt central problemstilling, som skal løses, før vi kan udnytte dronernes potentiale til fulde. Ny teknologi skal få dronerne til at flyve frit og bane vejen for dronebaseret pakketransport, trafikovervågning, inspektion mv.. 

Pressemeddelelse den 13. november 2017 kl. 09:00

I dag er der de fleste steder i verden strenge begrænsninger på, hvor og hvordan droner må flyve for ikke at gøre skade på personer. Begrænsningerne består bl.a. i ikke at flyve længere væk end øjet rækker, samt ikke at overflyve mennesker.

Begrænsningerne forhindrer dronernes fulde potentiale, og hæmmer væksten i droneindustrien. SafeEye er et nyt intelligent øje på dronen, som skal gøre det sikkert at overflyve menneskemængder og automatisk nødlande dronen sikre steder ved uheld, hvis dronen er uden for pilotens synsvidde. 

SafeEye monteres på undersiden af en drone og består af sit eget kamera og sensorer som er forbundet til dronens systemer. SafeEye overvåger flyvningen og kan overtage kontrollen med dronen og nødlande den, hvis noget skulle gå galt. På sigt vil SafeEye gøre autonom droneflyvning langt mere sikkert, hvilket vil give virksomheder verden over mulighed for at benytte droner til pakketransport, trafikovervågning, inspektion af rørledninger, el-ledninger, vejnet osv.

Mens dronen er i luften holder SafeEye øje med landskabet under sig og analyserer konstant, hvor det er sikrest at lande, og hvor der er mennesker, som kunne komme til skade. Hvis dronen styrer mod en farlig situation, eller hvis dronens egne systemer bryder sammen, finder SafeEye selv den sikreste måde at undgå en ulykke.

Et ekstra lag af sikkerhed
Senseable ApS bygger SafeEye med egen computer og sensorer og AAUimplementerer moderne fejldetekteringsalgoritmer, som kan detektere om dronen flyver, som den skal. Hvis dronen ikke fungerer korrekt, kan SafeEye enten lande dronen eller helt slukke for motorerne på det rigtige tidspunkt, så ingen på jorden bliver ramt. Online billedanalyse skal detektere mennesker på jorden, så et kontrolleret styrt ikke rammer nogen.

SafeEye bliver i første omgang udviklet til at passe til DJI droner, og EasyInspect ApS er ansvarlig for implementering og test på netop denne typer droner. Efterfølgende skal SafeEye tilpasses en række andre kendte dronemærker.

Erhvervslivet vil bruge SafeEye
Takket være de 5 mio. kroner fra Innovationsfonden er konsortiet nu klar til at færdigudvikle SafeEye og sætte den i produktion hos virksomheden Senseable ApS. Første bruger af systemet bliver virksomheden EasyInspect ApS, der inspicerer vindmøller ved hjælp af droner, og som også skal stå for den indledende distribution af SafeEye.

- I Danmark er vi med helt i front og fonden har lovende investeringer i droneteknologi til eksempelvis miljøovervågning, pakkeudbringning og monitorering af vindmølle og solcelleparker. Sikkerhed er dog én af de helt store barrierer, når vi skal have drone til at flyve frit, og derfor er SafeEye-projektet en vigtig investering, som kan være med til at bane vejen for kommerciel brug af droner, fortæller Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Flere virksomheder har allerede vist interesse for SafeEye til brug på deres egne droner, heriblandt Rambøll og G4S, som i løbet af projektet vil få mulighed for - som de første - at bruge droner med SafeEye på befærdede steder. Potentialet er stort, da mange droner kan flyve sikkert med SafeEye. Konsortiet forventer, at mindst halvdelen af alle verdens droner i klassen 7-25 kg på sigt vil flyve uden for pilotens synsvidde, og hvor automatisk sikkerhed er afgørende. Med en pris på omkring 10.000 kr. er SafeEye kun en lille del af udgiften ved den slags flyvninger, og konsortiet forventer at få en SafeEye ombord på rigtig mange af de over 1 million større droner, der forventes i luften i de kommende år i.

- Vi har enorme forventninger til dette nye system, som kan revolutionere sikkerheden for mellemstore droner gennem et fuldautomatiseret intelligent system. Målet i 2021 er et officielt anerkendt produkt, der gør det væsentligt nemmere at flyve over menneskemængder og uden for operatørens synsvidde, områder som har et enormt vækstpotentialet, siger Anders la Cour-Harbo, projektleder fra Aalborg Universitet.

Konsortiet består af Aalborg Universitet, Senseable ApS, EasyInspect ApS, G4S A/S og Rambøll A/S. 

OM PROJEKTET
Investering

Grand Solutions

Fondens investering: 5 mio. kr.

Samlet projektbudget: 7,6 mio. kr.

Varighed af projektet: 4 år 

Projektets officielle titel: SafeEye 

Kontakt

Aalborg Universitet, Institut for Elektroniske Systemer, lektor og leder af Drone Research Lab Anders la Cour-Harbo
Tlf. 9940 8737

AAU, pressekontakt Hiva Ahmadi
Tlf. 22 20 68 69

SenseAble, Founder Jesper Andersen
Tlf. 2467 1284

EasyInspect, CEO Andreas K. Larsen
Tlf. 6915 1071

Rambøll, bygningskonstruktør Jacob Christensen
Tlf. 5161 7608

G4s Security Services, Product Manager Anders Aagaard
Tlf. 2156 1941

Pressekontakt

Thomas Bjerre, Presse- og mediechef, Innovationsfonden
Tlf. 6190 5019, mail: thomas.bjerre@innofond.dk