""

Spirende startup klar med våben mod plastproblemerne

Verden svømmer i plast, og virksomheder, der bruger materialet, mangler bæredygtige løsninger. Startuppen TREBOs metode kan genanvende store mængder af plast, som ellers ville være gået til spilde.

Iværksætterne Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff har begge altid været meget interesserede i at gøre en indsats for miljøet, og idéen til TREBO voksede hurtigt som følge af den progressive tankegang på DTU.

– På DTU fokuserer de på FN’s 17 verdensmål så meget som muligt, og bæredygtighed indgår i rigtig mange af kurserne. På seminarer og events for plastindustrien opdagede vi problemet med, at det er svært at sortere de forskellige plasttyper, og så besluttede vi os for at arbejde videre med det, siger Thomas Trebbien.

Som studerende på DTU udviklede de to stiftere en teknologi, der kan skubbe plastindustrien i en mere bæredygtig retning: de har gjort det muligt at sortere sammenblandede plasttyper effektivt – det betyder, at ellers ubrugelige plastfraktioner kan genbruges, og plastens levetid forlænges. Innovationsfonden bevilgede Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff i alt 430.000 kr. under InnoFounder-programmet i 2018.

Grønne tanker blomstrer
– Plast er næsten et perfekt produkt, fordi det kan genanvendes igen og igen, og det kan blive en vigtig del af den cirkulære økonomi. Hvis mindre plast bliver single-use, forlænger vi levetiden og behøver ikke at producere lige så meget, fordi der er mere i omløb, forklarer Thomas Trebbien, medstifter af TREBO.

Problemet med plast er, at der findes flere tusind forskellige typer, som skal adskilles for at kunne genanvendes. Derfor ender hovedparten af de millioner tons plast, som produceres årligt, i naturen eller på forbrændingsanlæg i stedet for at blive genbrugt.

TREBOs teknologi åbner døren for virksomheder, der ønsker en grønnere plastproduktion – en mulighed, de indtil nu ikke har haft.

– Ved at købe vores maskine kan virksomhederne lige pludselig sortere og genanvende en mængde plast, de førhen skulle sende til forbrænding, siger Andreas Leth Bockhoff.

TREBO blev kåret som Årets studenter start-up på DTU i 2018 og viste i den forbindelse deres maskine frem.

Fuld fart fremad
Ifølge Andreas Leth Bockhoff var de to InnoFounder-investeringer afgørende for, at TREBO kunne rykke sig så hurtigt, som de har gjort. Han fortæller:

– Det var uvurderligt at kunne dedikere os på fuld tid til projektet i stedet for kun at arbejde på det i vores fritid og weekender. Vi kan se på andre startups, at de skal fokusere så meget på fundraising, at de ikke altid får opbygget forretningen eller produktet helt rigtigt, siger Andreas Leth Bockhoff.

TREBO samarbejder allerede med en stor dansk pharma-virksomhed, som de ikke kan afsløre navnet på, og de er i finalen til Danish Tech Challenge, som bliver afgjort den 28. januar. Derudover var de en af 15 unge tech-startups, som blev inviteret til at præsentere bæredygtige løsninger inden for vand, energi, fødevarer, cirkulær økonomi og bæredygtige byer på P4G Copenhagen Summit 2018 den 19.-20. oktober.

De har for nyligt modtaget Next Level Funding fra Skylab på 225.000 kr., som skal bruges på videreudvikling af hardware, og ser rig mulighed for udvidelse til udlandet – f.eks. er markedet for plastgenbrug i Tyskland og Holland meget større end i Danmark.

Fakta
Investering
Åben sektion, Investering

Program: InnoFounder

Fondens investering: 430.000 kr.

Projektets varighed: 1 år

 

Læs mere om TREBO her.

FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
Åben sektion, FN's verdensmål for bæredygtig udvikling
 1. Afskaf fattigdom
 2. Stop sult
 3. Sundhed og trivsel
 4. Kvalitetsuddannelse
 5. Ligestilling mellem kønnene
 6. Rent vand og sanitet
 7. Bæredygtig energi
 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
 9. Industri, innovation og infrastruktur
 10. Mindre ulighed
 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
 12. Ansvarligt forbrug og produktion
 13. Klimaindsats
 14. Livet i havet
 15. Livet på land
 16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
 17. Partnerskaber for handling

Læs mere om verdensmålene her.

Kontakt
Åben sektion, Kontakt

Innovationsfonden, Presse- og mediechef, Jens Bomholt
Tlf.: 6190 5045