Startup revolutionerer med grøn vandrensning

Kemistartuppen HPNow er på sporet af, hvordan vand kan renses mere miljøvenligt. Det belønner den tyske kemigigant Evonik med en millioninvestering.

Landmænd og drivhusejere er nødt til at benytte skadelige kemikalier som klorin og gennemgå en dyr transportproces, hvis de skal lave brintoverilte for at rense deres vand. Giganterne i kemibranchen har i årevis forsøgt at producere stoffet mere miljøvenligt - men nu kommer den danske startup HPNow dem i forkøbet. De er i fuld gang med at færdigudvikle teknologi, der gør det muligt at producere brintoverilten på en simplere, billigere og mindre risikabel måde.

Da HPNow stod med en mulig løsning på branchens store gåde i 2016, investerede Innovationsfonden 2,9 mio. kr. i at udvikle deres teknologi. Siden da har den lille virksomhed succesfuldt videreudviklet en generator, der kun ved brug af vand, elektricitet og luft kan producere brintoverilte på samme sted, som den skal anvendes. Det ser den tyske kemigigant Evonik som så stor en landevinding, at de nu vil være med i projektet og investerer et millionbeløb i den lille virksomhed.

Teknologien er klar - nu skal kunderne teste den
Planen er, at teknologien i løbet af det næste år skal ud, hvor kunderne er, og installeres hos dem – det bliver en spændende startproces, som både virksomhed og kunder vil drage nytte af:

– I 2018 er vi i gang med at installere systemer hos de første kunder. Det er nogle steder, hvor vi både kan løse nogle problemer for dem og samtidig udvikle vores systemer og få noget feedback, siger Rasmus Frydendal, teknologidirektør og medstifter af HPNow.

En gigant som partner
Han kan ikke røbe det præcise beløb, som Evonik har investeret i HPNow – men at den tyske kemigigant nu har en ejerandel på en tredjedel er ingen hemmelighed. Rasmus Frydendal ser frem til at samarbejde med dem om at færdigpudse teknologien - særligt er det deres ekspertviden på området, der begejstrer ham:

– Evonik er jo blandt de største fabrikanter af brintoverilte i verden, de ved meget om markeder, der er relevante for os, og de har masser af erfaring inden for ingeniørarbejde. Der er mange områder, hvor vi kan trække på deres erfaring og gode råd.

Innovationsfondens administrerende direktør Peter Høngaard Andersen ser HPNows succeshistorie som et bevis for andre virksomheder i deres spæde start på, at også naturfaglige startups kan give afkast. Han er stolt af, at fondens investering kan tiltrække så stor en partner som Evonik:

– Evonik ser jo dette som en potentiel trussel for deres kæmpe business, og derfor vil de gerne være med på rejsen og laver investeringen.

HPNow vandt Agro Business Parks innovationskonkurrence i 2016 - 59 sek. inde i videoen ses de til prisarrangementet.

Mere om projektet
Investering
Åben sektion, Investering
  • Program: InnoBooster
  • Fondens investering: 2,9 mio. kr.
  • HPNow.dk
HPNows løsning
Åben sektion, HPNows løsning
  • I en modulær generator producerer en elektrokatalytisk celle brintoverilte ved brug af vand og oxygen
  • Foregår på brugsstedet uden de logistiske problemer forbundet med transport og brug af farlige kemikalier