""

Sugekop-robot skal bygge flydele

En robot monteret med 80 sugekopper skal gøre produktionen af de ekstremt stærke og meget lette kompositkomponenter nemmere. Et nyt forskningsprojekt sikrer Danmark en plads i front af kapløbet om at udvikle en robot, der kan bruges til fremstilling af kompositdele til eksempelvis fly, biler og vindmøller.

Pressemeddelelse: 26.10.2018

Med en investering fra Innovationsfonden skal robotforskere fra Syddansk Universitet fintune og optimere deres unikke sugekop-robot, så den bliver i stand til at bygge komplicerede kompositdele til gavn for både arbejdsmiljøet og danske virksomheder.

- Vi er i øjeblikket verdensførende i kapløbet om at udvikle en robotløsning til fremstilling af kompositdele. Brugen af komposit er under rivende udvikling, og hvis vi kan gøre komposit meget billigere ved at automatisere produktionen af kompositdele, så er det en opfindelse med store perspektiver, understreger professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics.

Han står i spidsen for projektet FlexDraperProduct, hvor forskere fra Syddansk Universitet, DTU og Aalborg Universitet sammen med virksomhederne Terma, Technicon og hollandske NLR skal tage næste skridt i komposit-roboteventyret.

Kompositmaterialer er populære. Ikke mindst i fly-, bil-, og vindmøllebranchen skiftes dele ud med det stærke og lette kulfibermateriale. Årligt stiger brugen af kompositmaterialer med 12 %. Men komposit er meget dyrt og vanskeligt at producere.

Derfor har forskere fra Syddansk Universitet bygget en robotløsning, som kan gøre kompositdele billigere.

Sugekopper erstatter hænder
Kompositdelene bygges i dag op af mange lag fibermåtter. Måtterne er et klæbrigt materiale, som placeres på en form. Lag på lag. Der må ikke opstå kritiske luftbobler eller folder under måtterne. Den lange komplicerede proces foretages manuelt af en person, hvilket er med til at gøre kompositdele dyre.

Samtidig indgår der i processen mange kemikalier, som kan være skadelige at arbejde med. Med en robotløsning undgår man, at medarbejdere udsættes for kemikaliedampe, som kan give både hudlidelser og lungesygdomme.

I et tidligere projekt med Innovationsfonden kom forskerne i mål med at udvikle en robot, der kan lave simple kompositdele. Robotten holder et værktøj med 80 sugekopper, som kan justere sig relativt i forhold til hinanden for at opnå den ønskede form. Sugekopperne suger forsigtigt den tynde måtte og placerer den på formen.

- Vi er der, hvor vores automatiserede system kan klare de mest simple kompositdele, men nu skal vi udvikle og teste systemet på dele med større krumning. Det er meget kompliceret at få sugekopperne til at placere fibermåtter i forme med større krumninger, uden at der opstår kritiske luftbobler under måtten, forklarer Henrik Gordon Petersen.

Den århusianske teknologivirksomhed Terma deltager i det nye projekt og var også projektpartner i det tidligere robotprojekt.

- Det vil forbedre vores konkurrenceevne betydeligt, hvis vi får mulighed for at automatisere den mest tidskrævende proces i hele fremstillingen af kompositdele – den manuelle oplægning, forklarer vicepræsident Jesper Freltoft fra Terma.

Hos Terma er udgangspunktet, at teknologien skal testes på deres produktion af flydele, men teknologien vil senere blive anvendt i mange andre industrier, hvor man producerer kompositdele – for eksempel i bilbranchen og til produktion af vindmøller.

Fakta og kontakt
Investering
Åben sektion, Investering

Program: Grand Solutions

Fondens investering: 8 mio.

Samlet budget: 12 mio.

Projektets varighed: 2,5 år

Officiel titel: FlexDraperProduct: Developing an integrated production-ready solution for automated layup of prepreg fiber plies

Parter
Åben sektion, Parter

Henrik Gordon Petersen, Professor, SDU
Tlf.: +45 6550 7931 / +45 6011 2324, e-mail: hgp@mmmi.sdu.dk

Jesper Freltoft, Vice President, Integrated Manufact. & Logistics Eng., Terma Aerostructures A/S
Tlf.: +45 8779 5246 / +45 4044 5246

Ing. J.C. (Joachim) de Kruijk, Senior R&D Engineer Composites, NLR - Netherlands Aerospace Centre
Tlf.: +31 88 511 47 53, e-mail: joachim.de.kruijk@nlr.nl

Anders Bjorholm Dahl, Lektor, Sektionsleder, DTU Compute, Institut for Matematik og Computer Science
Tlf.: +45 45253907 / +45 51896913, e-mail: abda@dtu.dk

Casper Hansen, Civilingeniør, Adm. Direktør, Technicon
Tlf.: +45 29913791 / +45 64645075, e-mail: cha@technicon.dk

Johnny Jakobsen, Associate Professor, Aalborg Universitet, Solid and Computational Mechanics
Tlf.: +45 9940 7118, e-mail: joj@m-tech.aau.dk