GS-projektet ReMaBrick vil gøre røde mursten grønne

Sådan bliver røde mursten grønne

Det er 900 år siden, de første mursten blev brændt i Danmark, og i dag er princippet bag fremstillingen stort set uforandret. Nu skal murstensproduktion bringes ind i det 21. århundrede, og det gode er, at det også kan være løsningen på andre ressourceproblemer. Innovationsfonden investerer i 9 millioner kroner i udvikling af nye mursten.

Forskningsprojektet ReMaBrick skal udvikle en ny slags mursten, hvor man erstatter mere end 20 procent af råmaterialerne ler og sand med gamle vindmøllevinger og glasuld. På den måde løses flere problemer samtidig:

  • Udledning af CO2: Murstenene kan brændes ved lavere temperatur, hvilket både gør dem billigere og samtidig sparer atmosfæren for op til 25 procent CO2.
     
  •  Affaldshåndtering og genbrug: Det bidrager til en løsning for det vanskelige glasfiberaffald, som for eksempel udtjente vindmøllevinger, som er svære at genbruge, og som i dag blot graves ned i jorden.
     
  • Sparsomme ressourcer: Det sparer sand og ler, murstenenes råvarer, som er ressourcer, som snart forventes at være en mangelvare både lokalt og globalt.

Indledende forsøg har vist, at det ikke går ud over styrken af mursten, når ca. 20 procent af indholdet af ler og sand bliver erstattet med glasfiber. Det ser desuden ud til, at man kan sænke brændingstemperaturen væsentligt, når der bruges glasfiber. Det er altså en win-win situation.

For et gennemsnitligt familiehus forventes dermed en besparelse af >20 procent i naturlige ressourcer, og samtidig bliver 10 tons af glasfiberaffald genbrugt - svarende til en vinge på en landmølle. Derudover sparer produktionen af de nye mursten 1 tons CO2 per bygget hus.

Mursten-byggede familiehuse udgør omkring 40 procent af alle nye bygninger i Europa, og de skal bygges til standarder, der kræver mere bæredygtig produktion af byggematerialer. Der produceres omkring 5 milliarder mursten i EU per år, så potentialet er enormt.

Projektleder ved Gråsten Teglværket Jacob H. Bendtsen udtaler:

- Jeg er meget entusiastisk vedrørende projektet, og ser det som en revolution i teglværksbranchen og vejen til en mere bæredygtig og klimavenlig produktion, der imødekommer efterspørgsel af nye innovative byggematerialer.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 9 mio. kr.
  • Samlet budget: 12 mio. kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: ReMaBrick - Recycled materials integrated in bricks, supporting the circular economy in the construction industry

Om partnerne
Institut for Geoscience på Aarhus universitet bidrager med ekspertise indenfor råmaterialerne sand og ler og står for laboratorieforsøg af de nye mursten.

De to partner fra Aalborg universitet er fra instituttet for kemi og biovidenskab og henholdsvis instituttet for byggeri, by og miljø. De har langårig erfaring med materialer såsom glasfibre og glasuld samt med bæredygtigt byggeri og certificering af byggematerialer.

Jozef Stefan Institute for Advanced Materials har ekspertise indenfor materialevidenskab især mineraluld, isolering og keramiske materialer.

Gråsten Teglværk har tidligere været med i et Innovationsprojekt omkring isolerende mursten med glasskum, og har kapacitet og fleksibilitet til at producere nye murstenstyper.