Grand Solution Prisen 2017

Et projekt om bærbar ultralyd løber i år med Innovationsfondens Grand Solution Pris. To nøgleforskere står bag projektet, som hyldes på den årlige EliteForsk-konference d. 23. februar 2017.

Behandlingen på danske sygehuse er blevet styrket og effektiviseret med Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsens, vinderne af Grand Solution Prisen, bærbare ultralydsscanner. Deres scanner er billigere, bedre og nemmere at bruge, hvilket betyder bedre diagnosticering, besparelser og kortere ventetid.

Med deres projekt har de udviklet en ny måde at foretage ultralydsscanninger på. Holdet bag projektet har udviklet en scanner, som er bærbar, og derfor kan bruges i en ambulance, hjemme hos patienten, hos lægen og på et hospital. Udover at være bærbar, koster den nye scanner en tiendedel af, hvad en scanner normalt koster. Foruden de praktiske fordele ved pris og størrelse, er teknologien bag scanneren ligeledes blevet opdateret. Scanneren er nu i stand til at levere bedre billeder, som er med til at stille mere præcise diagnoser.

Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsens projekt er en radikal ny metode. Projektet har ført til 116 videnskabelige publikationer og 12 patenter og er et eksempel på et projekt, der har bygget bro mellem førende forskningsmiljøer, en dedikeret industriel partner og kliniske miljøer. Derfor tildeler Innovationsfonden Grand Solution Prisen til Jørgen og Erik.


Jørgen Arendt Jensen, th., 56 år, er professor på Institut for Elektroteknologi på Danmarks Tekniske universitet, hvor han forsker i medicinsk ultralyd.

Erik Vilain Thomsen, 52 år, er Docent på Institut for Mikro- og nanoteknologi på DTU, hvor han forsker i ultralydstransducere

- At være innovativ og bryde grænser handler om at være nysgerrig, at have modet og stædigheden til at udforske verden, bøje kendte forme og finde nye løsninger og nye måder at se verden på”, forklarer Innovationsfondens direktør, Peter Høngaard Andersen og fortsætter: Bedre udnyttelse af vores forskning kræver investeringer i det, som ingen endnu har skabt. Og det er Innovationsfondens fokus. Derfor er jeg glad for, at vores priser alle går til mennesker og projekter, der fremmer erhvervslivet og påvirker vores samfund og måden, vi lever på. 

Vinderne af Grand Solution Prisen

  • Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsen er de første vindere af Innovationsfondens Grand Solution Pris 2017
  • Vinderne modtager 1 mio. kr. til forskningsaktiviteter inden for deres felt og et grafisk kunstværk af fotograf Nicolai Howalt


Her ses et koncept for, hvordan et transportabel probe kan anvendes sammen med en iPad. Proben sender ultralydssignalet trådløst til iPaden, som udfører behandlingen af data og viser ultralydsvideoen på skærmen. (Foto fra projektet)

Pressemeddelelse

Interview med vinderne

Læs mere

Innovationsfondens
priser

Kontakt

Jørgen Arendt Jensen, professor på Institut for Elektroteknologi på DTU
Tlf. 4525 3924
Mail: jaj@elektro.dtu.dk

Erik Vilain Thomsen, Docent på Institut for Mikro- og nanoteknologi på DTU
Tlf. 4525 5790
Mail: erik.v.thomsen@nanotech.dtu.dk

Konstitueret kommunikationschef, Thomas Bjerre
Mail: thomas.bjerre@innofond.dk
Tlf. 61905019