Danske forskere skaber verdens mindste strømforsyning

Ventetiden er slut - fremtidens design skal ikke længere ødelægges af store klodsede strømforsyninger, for det er lykkes danske forskere at skabe en strømforsyning, der er fire gange mindre end de eksisterende på markedet.

March 22, 2018

Tag det mest strømlinede, minimalistiske design i verden – og giv det en stor, irriterende strømforsyning. De vilkår arbejder lampedesignere i dag under, fordi tilpas små strømforsyninger endnu ikke kan købes.

Men fremtiden ser lys ud for designerne, for projektet TinyPower har udviklet en strømforsyning, der er mikroskopisk sammenlignet med sine konkurrenter.

TinyPower-forskningsprojektet, som begyndte i 2014, er et samarbejde mellem DTU-forskere og seks danske virksomheder, og fonden har bidraget med 14 mio. kr. til projektet. Mickey Madsen, CEO og co-founder i partneren Nordic Power Converters, er stolt over, hvordan deres forskning har resulteret i en teknologi, der har optimeret strømforsyningen.

– Det giver os mulighed for at reducere størrelsen med ca. 80 %, mindske produktionsomkostningerne med omkring 40 % og forlænge levetiden med ca. 50 %.

Det, der gør hele forskellen, er teknologiens høje switch-frekvenser på 1-5 MHz. De åbner døren for at formindske kondensatorer og spoler nok til, at strømforsyningens størrelse og omkostninger også kan blive mindre – endda uden et voldsomt skiftetab. Det gør det muligt for lampedesignere at strømline produkternes udseende uden at skulle tænke på, hvordan strøm skal integreres.

– Vi har gjort strømforsyningen lille nok til, at den kan gemmes helt væk og f.eks. blive oppe i skinnen på spotlights, siger Mickey Madsen.

TinyPower ville oprindeligt kun skabe én mini-strømforsyning. Men de fandt ud af, at belysning krævede et større watt-tal end intelligente devices, og splittede opgaverne. Nordic Power Converters tog styringen i at udvikle en strømforsyning til belysning, og DTU håndterede IoT-delen.

DTU’s produkt har en længere udviklingstid, så selvom der er prototyper på begge produkter, er det i dag kun Nordic Power Converters, der har en fuldt funktionel produktdemonstrator. Nu skal de til verdens største belysningsmesse Light + Building den 18.-23. marts og mødes med potentielle kunder – både for feedback og for at vække interesse.

– Vi skal finde ud af, om der er et hjørne, der skal slibes lidt anderledes, eller et stik, der skal være en anden størrelse, så vi er sikre på, vores produkt overholder alle kundernes krav og ønsker. Og så er de forhåbentlig interesserede nok til, at vi inden produktionen har de første kunder klar, siger Mickey Madsen.

Han vurderer, at de skal igennem 6-9 måneders produktmodning og optimering, før mini-strømforsyningen kan produceres.

Investering

Strømforsyningen

  • Prototypen blev første gang præsenteret på DTU den 22. februar.
  • Kan konvertere et input på 230 volt til et output på 24-36 volt
  • EMC-testet for at sikre, at den hverken generer radio- eller mobilsignal
  • Hall-testet hos DELTA: er blevet udsat for vibrationer og kraftige temperaturpåvirkninger for at bevise robusthed

Partnere i TinyPower

Læs mere