AdCendo

ADCendo ApS: Trojansk kemo-behandling slår kræftceller ihjel indefra

Periode
2019-2020
Innovationsfonden
460.000 kr.

Biotech-virksomhed har udviklet en ny, målrettet kræftbehandling, som kan virke i flere kræftformer.

Igennem årtier har forskning på Finsenlaboratoriet på Rigshospitalet arbejdet på bedre at forstå de grundlæggende mekanismer i, hvorledes kræft spreder sig. I forbindelse med dette arbejde har man fundet en unik cellereceptor, som siden har vist sig at være et lovende mål for behandlingen af kræft i især bløddele som arme og ben.

I 2012 startede et projekt, som havde til formål at udnytte receptoren til at skabe ny medicin. Løsningen er såkaldte antibody-drug conjugates (ADCs), der fungerer som en molekylær Trojansk Hest, hvor man klistrer specialdesignet kemoterapi på antistoffer, der guider medicinen frem til kræftcellerne i kroppen. Når kræftcellen herefter optager ADC-molekylet, aktiveres kemoterapien og slår cellen ihjel indefra.

I de tidlige stadier af projektet er der opnået gode resultater –  herunder i forbindelse med forsøg med mus, hvor man med førstegenerations ADC havde en succesrate på 100 procent.

Disse data blev publiceret i 2017, hvor forskerne bag opdagelsen grundlagde ADCendo ApS. Siden har teamet arbejdet på at raffinere strategien, både videnskabeligt og forretningsmæssigt.

Innofounder-bevillingen vil støtte teamet i udvælgelsen af et endeligt, klinisk ADC-produkt, som inden for få år skal testes på mennesker. Arbejdet sker sammen med en række internationale selskaber med speciale i ADC-teknologien.

Web: www.adcendo.dk

Innofounder:
Christoffer Nielsen