UVC-BOX

Dansk virksomhed udvikler en boks med UVC-lys, der fjerner coronavirus fra arbejdsredskaber

Periode
maj 2020 - oktober 2020
Innovationsfonden
393.750 kr.

En lille dansk virksomhed har med støtte fra Innovationsfonden udviklet en teknologi og en helt enkel metode til effektivt og nemt at desinficere og fjerne bakterier og smitsomme vira fra arbejdsredskaber, værktøj og meget andet. Ved hjælp af ultraviolet lys i en lille automatiseret boks kan sygehuse, plejehjem, restauranter, banker og mange andre typer virksomheder på få minutter sikre sig mod, at f.eks. corona-smitte spreder sig blandt deres medarbejdere.

Lysdesign-udvikler Esko Schmidt-Sørensen fra Herfølge syd for Køge har opfundet og udviklet den særlige boks, som institutioner og virksomheder kan lægge deres computere, telefoner og andre arbejdsredskaber ind i for at fjerne coronavirus. Ved hjælp af ultraviolet lys belyser UVC-lamper inde i boksen emnerne og i løbet af to minutter er bakterier og vira inaktiveret.

Dansker opdagede ultraviolet lys

Det har længe været kendt, at ultraviolet lys kan dræbe skadelige bakterier. Det var den dansk-færøske videnskabsmand og Nobelprisvinder Niels Finsen, der i starten af 1900-tallet fandt ud af, at ultraviolette stråler havde en særlig effekt på bakterier.

- Jeg har gennem mange år produceret lamper baseret på LED-lys og har længe været opmærksom på hygiejnemulighederne i lys, siger Esko Schmidt-Sørensen.

- Da corona-pandemien brød ud blev det tydeligt for enhver, at vi har brug for effektivt og nemt at kunne desinficere de arbejdsredskaber og emner, som mange mennesker er i berøring med hver dag. Derfor gik vi med det samme i gang med at udvikle og konstruere vores boks med UVC-lys.

Der har altid boet en lille opfinder i Esko Schmidt-Sørensen. Han har bl.a. opfundet og udviklet medicinsk udstyr og dele til flybranchen. De seneste år har han i Esko Design kastet sin opfindsomhed på udviklingen af komplekse lampe- og lyskonstruktioner.

Da corona-krisen brød ud, lagde Esko Schmidt-Sørensen lampeproduktionen til side og satte tryk på udviklingen af den nye boks til ultraviolet belysning. Der findes nogle få UVC-løsninger i verden, der kan bruges til desinfektion, men det særlige ved Esko Schmidt-Sørensens boks er, at den er fuldautomatisk, og at man ikke skal berøre boksen for at betjene den – åbning og lukning sker ved hjælp af berøringsfri sensorer, og dermed mindskes risikoen for smittespredning. 

Dertil kommer, at UVC-boksen ikke fylder meget mere end en opvaskemaskine og derfor kan stå i de fleste klinikker, butikker eller institutioner.

UVC BOX kan bruges næsten overalt

 UVC-boks kan bruges mange steder. Den kan f.eks. bruges i storkøkkenet, hvor mange ansatte benytter sig af de samme køkkenredskaber, på plejehjemmet, i tandlægeklinikken og den kan bruges til computer-tastaturerne i banken, hvor flere deler de samme computere. Den kan også bruges til at desinficere legetøj i børnehaven, så personalet slipper for at vaske det af med sprit.

Produktionen af UVC Box er allerede i gang på værkstedet i Herfølge, og de første ordrer er ved at rulle ind. Blandt andet har flere offentlige institutioner meldt deres interesse.

UVC Box er testet og godkendt af Teknologisk Institut til desinfektion. Innovationsfonden har støttet projektet med cirka 400.000 kroner.

 

Esko Schmidt-Sørensen har været opfinder, siden han var helt ung. Nu har han udviklet en særlig desinfektionsboks, som bl.a. kan neutralisere corona-virus. Foto: TT Film

Esko Schmidt-Sørensen har været opfinder, siden han var helt ung. Nu har han udviklet en særlig desinfektionsboks, som bl.a. kan neutralisere corona-virus. Foto: TT Film