Lyras

Nordjysk virksomhed udvikler UV-teknologi, der kan reducere energiforbruget ved fødevare-pasteurisering med mere end 90 %

Den nordjyske virksomhed, Lyras, har udviklet et banebrydende og grønt alternativ til den konventionelle pasteuriseringsmetode. Ved brug af UV-lys kan Lyras reducere energiforbruget i forbindelse med pasteurisering med mere end 90 %, forbedre kvaliteten af produkterne og forenkle produktionen.

Den pasteuriseringsteknologi, som fødevarevirksomheder anvender i dag, er både energitung og produktforringende. Pasteuriseringen er baseret på opvarmning, som medfører en nedbrydning af vitaminer og i visse tilfælde ændrer på smagen af produktet.

Virksomheden Lyras har udviklet en ny pasteuriseringsløsning, som i stedet for varmebehandling anvender UV-lys. Dermed undgår man en negativ påvirkning af produktets kvalitet og kan samtidig reducere energiforbruget med mere end 90 %.

Bæredygtig løsning til et energitungt marked

Fødevareproduktionsvirksomheder har store udfordringer i forhold til den grønne omstilling. Ofte kræver nye løsninger stor udskiftning af komplekst udstyr, hvilket kan være en hindring for omlægningen. Dette gælder også for det konventionelle pasteuriseringsudstyr, der er utroligt komplekst, da varmebehandling af f.eks. råmælk kræver, at produktet skal igennem en lang række processer.

- En af de helt store fordele ved vores løsning er, at den er simpel at implementere. Løsningen er langt mindre kompleks i forhold til det konventionelle udstyr. Det betyder, at den let kan opsættes. Produktet har et enormt stort udviklingspotentiale og kan anvendes i mange dele af produktionen i mange typer af produktionsvirksomheder, siger Rasmus Mortensen, CEO i Lyras og idémanden bag løsningen.

Udvikling gennem samarbejder og fondsmidler

Med en nysgerrighed på teknologien og et ønske om at skabe en mere bæredygtig industri startede rejsen for Lyras som et specialeprojekt. Investeringer fra blandt andet Innovationsfonden har gjort det muligt, i et tæt samarbejde med Aalborg Universitet, at indsamle den nødvendige mængde viden, der er grundlaget for den bæredygtige pasteurisationsløsning.

For at sikre kvaliteten i deres produkter har Lyras arbejdet tæt sammen med fødevarebranchen. I denne proces har Thise Mejeri været en essentiel samarbejdspartner. De har givet Lyras mulighed for at teste holdbarheden af nye designs og for at undersøge effekten på forskellige produkttyper. I lignende samarbejder med flere danske og udenlandske virksomheder har Lyras også afdækket mulighederne for at anvende deres koldpasteuriserings løsning til at behandle et utal af forskellige produkttyper så som mælk, juice, plantedrikke og vin.

- Jeg synes, at Lyras har et stærkt koncept. De har store ambitioner, og her i klimadebatten ser jeg endnu større potentiale i teknologien og mange anvendelsesmuligheder i fødevareindustrien, siger Jens Møibæk, Teknisk chef ved Thise Mejeri.

Bæredygtig løsning med stort potentiale

Næste skridt for Lyras er at komme ud over Danmarks grænser, og allerede nu har flere virksomheder haft interesse i at implementere løsningen i deres produktion.

- Hver gang selv et af vores mindste anlæg erstatter et konventionelt, har det potentialet til at spare virksomheden for op mod 100 t CO2 udledning årligt og enorme summer på bundlinjen. Anlægget er designet til at kunne blive implementeret i en hvilken som helst type produktion, og produktet har derfor skabt stor interesse på markedet, siger Rasmus Mortensen, CEO i Lyras.