prEDICT

Ny blodprøvetest skal forbedre overlevelseschancerne for mennesker med kræft

Opdagelsen af et malariaprotein, der binder sig til kræftceller, giver forskere håb om at udvikle en metode, der kan påvise kræft ud fra en enkel blodprøve. Innovationsfonden har investeret knap 15 mio. kr. i nyt et projekt, der skal færdigudvikle metoden, så den kan bruges til tidlig diagnosticering af kræft.

Hvert år dør næsten 10 millioner mennesker af kræft over hele verden. I Danmark er tallet 17.000. Mange af disse dødsfald kan undgås, hvis sygdommen opdages tidligt. Der forskes derfor intenst i at udvikle nye test til at påvise kræft på et tidligt stadie.

Kræftcellerne i en tumor kaldes cirkulerende tumorceller, fordi de kan vandre ud i blodet. De kan udvikle sig til metastaser, der får kræften til at sprede sig. Men i og med at de befinder sig i blodet, er der også potentiale for at udvikle test ud fra blot en blodprøve. Hidtil har problemet været at finde en markør, som kan påvise alle typer af kræft på én gang – i én blodprøve.

Men danske forskere mener nu, at opdagelsen af et malariaprotein, der binder sig til et bestemt sukkermolekyle på 95 procent af alle typer af kræftceller, kan være løsningen. Og den danske biotech- virksomhed VarCT Diagnostics har udviklet en metode til netop denne type test.

- Vores nye metode til at fange og opdage cirkulerende tumorceller i en blodprøve har potentialet til at blive en løsning på udfordringen om at bruge én blodprøvetest til næsten alle kræftformer. Behovet for en enkel, alsidig og omkostningseffektiv kræftdiagnostik er enorm, og med vores nye metode ser vi en stor mulighed for at bidrage væsentligt i kampen mod kræft, siger administrerende direktør og grundlægger af VarCT Diagnostics, professor Ali Salanti.

At finde kræftceller i en blodprøve er som udgangspunkt lige som at finde en nål i en høstak. Derfor er der behov for at udvikle en meget fintfølende blodprøvetest:

- Typisk vil der kun være 1-100 kræftceller i en blodprøve, der indeholder millioner af normale blodceller. For at påvise de få kræftceller kræves der derfor en sensitiv og robust teknologi, siger Mette Agerbæk, der er adjunkt på Københavns Universitet og projektleder på det nye projekt.

Projektet har tre fokusområder:

At demonstrere at testen kan bruges klinisk til diagnose af tyktarmskræft, at påvise kræft hos mennesker med kræftsymptomer, selvom man endnu ikke har fundet en tumor (såkaldt okkult kræft) og at bruge den genetiske information i de cirkulerende tumorceller til at definere den rette behandling.

Det er alle områder, hvor tidlig og mere præcis diagnose vil have betydelig indflydelse på patienternes overlevelse. Dette vil blive undersøgt i sammenarbejde med Hvidovre Hospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet.

Målet med projektet er at gøre testen klar til udlicensering til en international partner, der kan hjælpe med at markedsføre det færdige produkt til gavn for læger og patienter.

Læs mere om partnerne i projektet:

VarCT Diagnostics ApS (www.varctdiagnostics.com)
Københavns Universitet (www.ku.dk)
Herlev Hospital (www.herlevhospital.dk)
Hvidovre Hospital (www.hvidovrehospital.dk)

Rigshospitalet (www.rigshospitalet.dk).

Fakta

Innovationsfondens investering: 14,4 mio. kr.

Samlet budget: 21,7 mio. kr.

Varighed: 3 år

Officiel titel: Early diagnosis of cancer by sensitive detection of circulating tumor cells, prEDICT

Kontakt

Ali Salanti, CEO, VarCT Diagnostics
Tlf: 28 75 76 76, E-mail: as@varctdiagnostics.com

Jens Bomholt, presse- og medichef, Innovationsfonden
Tlf: 61 90 50 45, E-mail: jens.bomholt@innofond.dk