Heliac - Solar Cooker - Roskilde Festival

Festivalgæster skal tilberede mad med solens stråler

Et måltid tilberedt med solkraft. Det har virksomheden Heliac muliggjort gennem udvikling af en såkaldt solar cooker. Til juli får festivalgæsterne mulighed for at teste det miljøvenlige solkomfur, når Heliac deltager i Innovationsfondens og Roskilde Festivals testlaboratorium.

Ligesom mange andre krydser virksomheden Heliac fingre for, at solen skinner fra en skyfri himmel, når Roskilde Festival løber af stablen i starten af juli. For solen er grundstenen i det innovative produkt, som Heliac er i færd med at udvikle: En såkaldt solar cooker, der koncentrerer sollyset og skaber høj varme, som bruges til at tilberede mad.

Produktet, som kan være til stor gavn i udviklingslande, skal testes af gæsterne til Roskilde Festival til sommer. Her deltager Heliac i Living Lab, som Innovationsfonden og Roskilde Festival arrangerer i fællesskab.

- Tre mia. mennesker i udviklingslandene laver hver dag mad over åben ild. Det medfører en markant udledning af CO2 og koster hvert år millioner af mennesker livet. Typisk koster brændslet 25-50 procent af brugernes indkomst, og endelig er metoden stærkt medvirkende til skovrydning. Med finansiel støtte fra Innovationsfonden har vi udviklet et solkomfur, som kan være en løsning på problemet, siger projektleder Akiko Ishibashi.

Hun forklarer, at Heliacs lyskoncentrerende film gør det muligt at levere et højeffektivt solkomfur til en fornuftig pris, som borgere i Kenya, Uganda, Zambia og andre ulande også kan betale.

Roskilde-gæster kan gøre en forskel for udviklingslande
- Vi har testet vores solkomfur i fire udviklingslande og har på den baggrund lavet videreudviklinger. Innovationsfondens og Roskilde Festivals Living Lab er en chance for at teste vores forbedrede produkt og dets brugervenlighed i stor skala. Vi har en klar formodning om, at mange af de unge festivalgæster interesserer sig for miljøet og gerne vil hjælpe os med at gøre en forskel i udviklingslande, siger Akiko Ishibashi. Herudover ser Heliac testen som en mulighed for at få input til nye anvendelsesmuligheder og markeder for deres Solar Cooker.

Skulle vejrguderne skuffe og levere tykke skyer og regn under festivalen, sætter det imidlertid ikke en stopper for festivalgæsternes mulighed for at tilberede mad med ren solenergi.

Heliac har nemlig også udviklet en testvariant af en såkaldt SunStore Cooker, der kan opbevare solvarme. Den vil virksomheden tage i brug, hvis der er for lidt sol til at anvende Solar Cookeren.

 

Fakta
Tests på festivalen
  • Heliac placerer deres Solar Cookers ved to bålpladser i Clean Out Loudområdet, hvor festivalgæsterne med assistance fra Heliac-temaet kan tilberede pandekager eller deres medbragte mad.
     
  • Heliac indsamler viden om bl.a. produktets brugervenlighed og anvendelsesmuligheder via samtaler med testbrugerne og observationer af madlavningsprocessen.
Living Lab på Roskilde Festival:
  • Innovationsfonden og Roskilde Festival har en fælles ambition om at styrke iværksætteri og innovation i Danmark og har derfor indgået et partnerskab med fokus på test og brugerinddragelse som centralt værktøj i udviklingen af nye ideer og løsninger.
  • For tredje år i træk gør Innovationsfonden og Roskilde Festival sammen Danmarks midlertidigt fjerdestørste by til et levende laboratorium for udvalgte iværksættere fra Innovationsfondens projektportefølje.
  • Målet er at fremme udviklingen af nye bæredygtige og innovative løsninger på nogle af de udfordringer, verden står overfor.
  • Når ugen er ovre, har iværksætterne prøvet deres produkt af på en bred vifte af mennesker og står med vigtig viden om, hvordan deres koncept fungerer i praksis, og hvad der skal til for at bryde igennem på markedet.

 

Kontakt