De to forskere ph.d. Karsten Petersson, chef for et af LEO Pharmas innovationsområder, og innovationsmedarbejder og ph.d. Marianne Lind modtager Innovationsfondens Innovatør Pris 2019. Foto: Maiken Kestner

Innovativ spray-skum hjælper patienter med hudsygdommen psoriasis verden over

En innovativ spray-skum til patienter med psoriasis er langt nemmere at bruge end traditionelle produkter som salver, cremer og geler. Forskerne bag opfindelsen modtager Innovationsfondens pris som Årets Innovatører 2019.

165.000 danskere lever i dag med den kroniske hudsygdom psoriasis, som gør huden rød, skellet og kløende på store dele af kroppen.

Sygdommen tvinger de ramte til hver eneste dag at smøre sig ind i creme, som holder sygdommen i skak. Traditionelt er behandlingen kommet i tuber i form af tyktflydende cremer og salver, som kan være svær at smøre ud på kroppen.

Det gør behandlingen besværlig og generende i en dagligdag med arbejde, familie og fritidsinteresser.

Derfor har to forskere, som er ansat hos medicinalvirksomheden LEO Pharma, opfundet og udviklet en helt ny type behandling af psoriasis. En såkaldt spray-skum, som er nemmere at påføre.

Det arbejder indbringer dem nu Innovationsfondens Innovatørpris 2019.

Tyk salve på kroppen
De to forskere bag er ph.d. Karsten Petersson, chef for et af LEO Pharmas innovationsområder, og innovationsmedarbejder og ph.d. Marianne Lind.

Da de to forskere gik i gang med projektet tilbage i 2010, var hovedudfordringen, der skulle løses, at de eksisterende behandlinger var for besværlige.

- Vi havde noget, som virkede, men det var for svært at bruge. Vi måtte kunne gøre det bedre, siger Marianne Lind.

Fordi den eksisterende salve var så besværlig at bruge og ofte gav fedtet hud i lang tid bagefter, var der mange, som ikke fulgte behandlingen, som de skulle. Og når man ikke gør det, forværres sygdommen.

- Mennesker med psoriasis har jo en hverdag med arbejde, familie og fritid ligesom alle os andre. Og der skal de så også have tid til at smøre kroppen ind i en tyk fedtet creme, som måske endda smitter af på tøjet, siger Karsten Petersson.

Svær videnskabelig opgave
Ud fra flere interviews med patienter om deres dagligdag med psoriasis kastede de to forskere sig ud i arbejdet.

- De virksomme stoffer i vores eksisterende produkter er egentlig fine nok. Det er bare for svært for dem at trænge ordentligt ind i huden, siger Marianne Lind.

Opgaven var derfor at udvikle et produkt med de samme aktive stoffer:

 • Et immundæmpende middel, som hæmmer immunforsvarets reaktion i huden og mindsker kløen.
 • Et middel som hæmmer overproduktionen af celler, som er hovedudfordringen ved psoriasis.

 Men bare i en form, hvor produktet var langt mere brugervenligt.
 
Det at udvælge ingredienser og sammensætte et lægemiddel, som er brugervenligt og samtidig giver optimal effekt, er en farmaceutisk videnskab.
 
Det krævede utroligt mange forsøg, og langt de fleste lykkedes ikke.
 
- Det var en udfordring både at gøre de aktive stoffer mere opløselige, så de kan trænge ned i huden og virke, hvor de skal, men også at få et produkt, der er lettere at anvende, siger Karsten Petersson.
 
Drivgas var løsningen
Men en dag lykkedes det.
 
- Jeg kan huske, da Marianne kom og sagde: ‘Nu kan vi opløse det’. Det var kæmpestort, siger Karsten Petersson.
 
- Det at opløse de aktive stoffer er en rigtig svær og kompliceret opgave, men vi lykkedes med at gøre det på en meget elegant måde, siger Marianne Lind.
 
Løsningen var at bruge drivgas, som normalt kendes fra kosmetiske produkter som for eksempel hårskum. Drivgassen gjorde de aktive stoffer mere opløselige og gjorde samtidig behandlingen nemmere at spraye på huden og smøre ud.
 
Næste gennembrud var, da spray-skummen blev testet på mennesker.
 
- Da skete der noget her i virksomheden. Fra at vi stod bag ved og skubbede det her projekt fremad til, at vi pludselig oplevede et enormt træk. Nu troede alle på det, fortæller de to forskere bag opfindelsen og pointerer, at det at få spray-skummen ud til patienterne er resultatet af en stor hold-indsats hos LEO Pharma.
 
Forskerne vinder Innovationsfondens Innovatørpris
Spray-skummen blev godkendt af Lægemiddelstyrelsen og kom på markedet i Danmark i 2016.
 
I dag sælges produktet også i en lang række andre lande. LEO Pharmas egne opgørelser viser, at over en million mennesker med psoriasis har brugt spray-skummen, siden den kom på markedet.
 
Og successen slutter ikke her. De to forskere bag produktet modtager nemlig nu Innovationsfondens Innovatørpris for deres arbejde. Med Innovatørprisen hædrer Innovationsfonden excellent forskning, som gennem ny viden og banebrydende forskning skaber innovative produkter, som resulterer i stor værdi for danske virksomheder.
 

Fakta
Psoriasis er en stor belastning

Tal fra WHO viser at:
 

 • Psoriasis påvirker den syges mentale sundhed og er forbundet med stor social stigma.
   
 • Mennesker med psoriasis har oftere selvmordstanker og giver i højere grad udtryk for vrede og hjælpeløshed over deres situation end andre patientgrupper.
   
 • Langt størstedelen giver udtryk for at sygdommen påvirker deres følelsesliv, deres sociale liv, familieliv, arbejdsliv.
   
 • 15 pct. af dem som lever med mild psoriasis oplever sygdommen som et stort socialt problem, 23 pct. af dem som har moderat psoriasis oplever det er et signifikant problem for deres liv, og 51 pct. af dem med svær psoriasis oplever det som et signifikant problem at leve med sygdommen.
Kontakt

Jens Bomholt, presse- og mediechef, Innovationsfonden
 Tlf. 61 90 50 45, jens.bomholt@innofond.dk