Burger - Wholi Food - Manna - beskåret uden logo

Innovatører serverer insektbøffer for Roskilde-gæster

Insekter som erstatning for kød kan måske være en af løsningerne på klimakrisen. Men hvordan overbeviser man danskerne om, at de fremover skal bytte oksebøffen ud med en insektbøf? Det er et af de spørgsmål, som iværksættervirksomheden Wholi Foods vil finde svar på, når de tester deres insektbaserede kødalternativ på gæsterne til Roskilde Festival.

Insekter kan potentielt være fremtidens bæredygtige proteinkilde og en nøgle til de presserende klimaudfordringer.

Det har insektforskeren Malena Sigurgeirsdottir og iværksætteren Jessica Buhl-Nielsen set potentialet i. Sammen har de startet virksomheden Wholi Foods, der indtil nu har produceret insektbaserede snacks som proteinbarer og chokolade. Men nu går de skridtet videre.

I samarbejde med Danmarks Teknologiske Institut og med en investering fra Innovationsfonden i ryggen har Wholi Foods kastet sig ud i at udvikle et insektbaseret alternativ til kød.

- Målet med vores nye produkt, som vi lige nu kalder Manna, er at få alle danskere til at spise insekter og betragte det som en naturlig del af deres almindelige måltider, siger Jessica Buhl-Nielsen og forklarer, at Manna har næringsværdi, tekstur og smag som kød, men et klimaaftryk som planter.

Hovedingrediensen i produktet er frysetørrede buffalolarver, der er pulveriseret. Herefter bliver det sendt igennem en såkaldt ekstruder, der teksturerer produktet, så man kan tygge på det. Teksturen minder om hakket oksekød, hvilket Jessica Buhl-Nielsen betragter som en fordel.

- Det må gerne være genkendeligt for ikke at afskrække folk. Vi vil gerne have så mange som muligt til at tage Manna til sig, så det for alvor kan gøre en forskel, siger hun.

Festivalgæster skal bidrage til produktudviklingen
De to iværksættere deltager i Roskilde Festivals og Innovationsfondens Living Lab til juli, og de er meget spændte på finde ud af, hvordan de unge festivalgæster tager imod produktet.

- De unge er en meget interessant målgruppe for os, fordi de generelt går meget op i klima, miljø og sundhed. Derfor er det meget nyttigt for os at kunne teste deres umiddelbare reaktioner på vores insektbøf til Roskilde Festival og høre, hvad de synes om smag, tekstur osv. Vi betragter også testlaboratoriet på festivalen som en mulighed for at lave en slags co-creation på produktet, hvor gæsterne kan komme med deres input til, hvad produktet skal hedde, og hvordan det skal præsenteres for at være mest attraktivt, siger Jessica Buhl-Nielsen.

Den viden vil Wholi Foods bruge til at færdigudvikle produktet, som de forventer at kunne sende ud på markedet om et års tid.

- Vi arbejder stadig på at finde frem til det rette blandingsforhold mellem ærtemel og insektpulver. Vi har testet forskellige blandingsforhold på vores nuværende kunder, og vi har fået den feedback, at jo større indholdet af insektpulver er, jo bedre er smagen. Vi eksperimenterer stadig med finde frem til det rette blandingsforhold mellem ærtemel og insektpulver, siger Malena Sigurgeirsdottir og forklarer, at insekter ligesom kød indeholder alle ni aminosyrer, hvilket vil sige en masse jern, protein og B12-vitamin.

Turnerer rundt på festivalpladsen med smagsprøver
Wholi Foods besøger forskellige områder på festivalpladsen med et cykelkøkken, et bord og to bænke og inviterer festivalgæsterne ind for at få smagsprøver på Manna, som bliver tilberedt på stedet. 

Desuden vil Wholi Foods også levere Manna til restauranten Haché Burger, som sætter en insektburger på menuen i deres bod til Roskilde Festival. Kokke fra Rub og Stub vil desuden inkludere Manna i en såkaldt ’stage dining’-picnic for 300-400 mennesker.

- Restauratører er også en interessant målgruppe for os, og samarbejdet med Haché og Rub og Stub vil give os indblik i, hvordan restauratører tager imod produktet og præsenterer det over for deres gæster, siger Jessica Moore Buhl-Nielsen.

 

Fakta
Test på festivalen
  • Wholi Foods stiller op med et cykelkøkken, et bord og to bænke i tre forskellige områder på festivalen i de fire opvarmningsdage. Virksomhedens frivillige vil observere deres reaktioner på konceptet og dernæst på smag og tekstur. Wholi Foods vil præsentere produktet på en ny måde hver dag for at få en fornemmelse af, hvordan det påvirker testbrugernes holdning til produktet.
     
  • Den socialøkonomiske virksomhed Rub og Stub inviterer 300400 mennesker til ’stage dining’ på Roskilde Festival i form af en picnic. Wholi Foods Manna er i år på menuen, og bliver tilberedt og serveret af Rub og Stubs kokke. Wholi Foods vil indsamle data om gæsternes reaktion på produktet.
     
  • Haché Burger laver en burgervariant med Manna i deres bod på Camping Øst. Den kommer med som en fast del af menuen alle otte festivaldage. Wholi Foods vil observere reaktioner og analysere produktets popularitet på baggrund af salgstallene.
Living Lab på Roskilde Festival
  • Innovationsfonden og Roskilde Festival har en fælles ambition om at styrke iværksætteri og innovation i Danmark og har derfor indgået et partnerskab med fokus på test og brugerinddragelse som centralt værktøj i udviklingen af nye ideer og løsninger.
     
  • For tredje år i træk gør Innovationsfonden og Roskilde Festival sammen Danmarks midlertidigt fjerdestørste by til et levende laboratorium for udvalgte iværksættere fra Innovationsfondens projektportefølje.
     
  • Målet er at fremme udviklingen af nye bæredygtige og innovative løsninger på nogle af de udfordringer, verden står overfor.
     
  • Når ugen er ovre, har iværksætterne prøvet deres produkt af på en bred vifte af mennesker og står med vigtig viden om, hvordan deres koncept fungerer i praksis, og hvad der skal til for at bryde igennem på markedet.
Kontakt

Jessica Moore-Buhl Nielsen, co-founder, Wholi Foods,
Mail: jessica@wholifoods.com, Tlf. 31 13 07 75

Malena Sigurgeirsdottir, co-founder, Wholi Foods,
Mail: malena@wholifoods.com, Tlf. 60 61 57 00

Line Skouboe, kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden,
Mail: line.skouboe@innofond.dk, tlf. 61 90 50 39

Jane Thomsen, Program Officer, Innovationsfonden,
Mail: jane.thomsen@innofond.dk, Tlf. 61 90 50 21