Tusindevis af danske arbejdspladser er på spil

Danske virksomheder rammer lige nu Industri 4.0 med fuld kraft. Derfor har Innovationsfonden sammen med Boston Consulting Group analyseret, hvor de danske virksomheder står i dag, og hvordan deres fremtid ser ud.

Undersøgelsen viser, at vi i dag halter efter lande som Tyskland og USA på Industri 4.0. Trods det viser analysen samtidig, at Industri 4.0 kan skabe nye danske arbejdspladser og løfte virksomhedernes indtjening med 30 mia. kr. om året. 

Direkte adspurgt forventer halvdelen af de danske produktionsvirksomheder, at de gennem en øget brug af Industri 4.0-teknologier vil øge deres produktivitet med mere end 10 % over de næste 5-10 år. Så der er optimisme at spore i dansk erhvervsliv. Samtidig viser analysen, at det er nu, vi for alvor skal i gang med Industri 4.0 i Danmark, hvis vi skal stå forrest i den globale konkurrence.

Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden, siger:
 
- Vi har nu fået de hårde fakta på bordet. Tyskland har skabt sig et forspring og forventer stigende produktivitet, som vi i dag ikke kan matche i Danmark. Det må og skal vi lave om på. Venter vi blot få år med at reagere, får det fatale konsekvenser. Tager man de mere positive briller på, viser analysen, at der er masser af potentiale i dansk erhvervsliv.

Industri 4.0 integrerer den digitale verden med den fysiske produktion. Helt konkret betyder det, at fremtidens produktion er så fleksibel, at man kan skræddersy hvert enkelt produkt nøjagtig efter kundens behov.

Generelt peger analysen på, at der er behov for at tænke i en større finansiering af Industri 4.0. Samtidig giver analysen afsæt til en række anbefalinger, der kan bringe Industri 4.0 i stilling til at skabe et dansk væksteventyr.

En af de vigtige anbefalinger i analysen er at give de danske virksomheder adgang til viden fra øverste hylde, når virksomhederne forsøger at afkode muligheder og trusler i Industri 4.0. Det kan være via højt specialiserede demonstrationscentre, der viser, hvordan det er muligt at tænke digitale services før udvikling af fysiske produkter.

Andre anbefalinger fokuserer på, hvordan Danmark kan blive langt dygtigere til at tænke i uddannelse og at planlægge arbejdsstyrken.

Industri 4.0
Analyse

​​Innovationsfonden har sammen med Boston Consulting Group (BCG) udarbejdet en ny analyse af, hvor godt rustet danske virksomheder er til Industri 4.0 - den fjerde industrielle revolution.

Analysen er baseret på mere end 500 danske virksomheder.

Hent analysen her.

Dokumenter
Kontakt

Pernille Rype, Kommmunikationschef, Innovationsfonden
Tlf.: 6190 5060, mail: pernille.rype@innofond.dk