Optoceutics

Virksomhed vil behandle og forebygge Alzheimers med lysterapi

Periode
2019
Innovationsfonden
493,000 kr.

Billede: DTU

Dansk-amerikansk virksomhed, som Innovationsfonden har investeret i, kan potentielt blive den første i 15 år til at få et nyt middel til behandling af Alzheimers godkendt.

Den dansk-amerikanske virksomhed Optoceutics har netop fået tilført tre millioner kroner fra en privat investor, som har givet tilsagn om yderligere 17 mio. kr., hvis firmaet består sit første kliniske studie. 

Optoceutics har – med støtte fra Innovationsfonden - udviklet en teknologi med usynligt blinkende strobelys, som kan aktivere dele af hjernen og stimulere dem til at rense sig selv. På den måde kan man reducere neuroinflammation og toksiske proteinstrukturer, som kendetegner Alzheimers, skriver MedWatch.

Ifølge mediet lever omtrent 47 millioner mennesker med demenssygdommen, og der findes ingen kur eller medicin, der kan stoppe den.

- Alzheimers-sygdom har så stort et udækket medicinsk behov, og fremskrivningen af de globale socioøkonomiske konsekvenser af Alzheimers tælles i billioner af dollar årligt inden for de næste årtier, hvis der ikke opfindes mere effektive terapiformer, end vi har i dag, siger bestyrelsesformand i Optoceutics Rasmus Just til MedWatch.

Virksomhedens ambition er at kunne anvende det konstruerede lys til at bremse udviklingen af Alzheimers og i bedste fald helt undgå, at sygdommen nogensinde opnår sin invaliderende effekt.

Lang vej endnu

De tre millioner kroner fra den private investor, skal bruges til det første, kliniske studie, og der er altså flere penge på vej, hvis forsøgene viser sig succesfulde. Manden bag investeringen er Kaare Danielsen, og han siger til MedWatch:

- Lysterapi er en helt ny idé, og det ser ud til, at det måske kan fungere som en pacemaker for hjernen. Optoceutics er et ungt firma fra 2018, men med et meget talentfuldt og ambitiøst team af unge videnskabsfolk og en fantastisk patenteret opfindelse at bygge et firma på.

Hvis Octoceutics skal lykkes med at få godkendt det første behandlingsmiddel til Alzheimers i 15 år, kræver det flere forsøg og flere penge. Der er planlagt yderligere to studier i tidsrummet 2020 – 2023, inden produktet eventuelt bliver godkendt.

- Til de to store kliniske studier skal vi rejse yderligere ca. 30 mio. dollar, og det bliver selvklart på bagkant af de første kliniske data, så vores værdiansættelse kan bære det, siger bestyrelsesformand Rasmus Just. 

Hvis behandlingen viser sig effektiv, vil den kunne bruges både som behandling og som et forebyggende middel til bekæmpelse af Alzheimers. Den vil kunne installeres i folks hjem, hvor man, uden at lægge mærke til det, vil modtage behandlingen.

Investeringen fra Innovationsfonden har hjulpet Optoceutics med at modne virksomhedens medical device - på den tekniske side, på brugers side, på den forretningsmæssige side og i forhold til at dokumentere, at deres device er sikkert at bruge til kliniske test.