EpiDirect - PentaBase

Dansk DNA-teknologi høster international anerkendelse

Den danske virksomhed PentaBase står bag en teknologi, der gør det nemmere og hurtigere at give behandling til kræftpatienter – og gør det muligt at opdage kræften meget tidligere. Denne teknologi er nu nået frem til det anerkendte tidsskrift, Nature, der har bragt en artikel om den nye og banebrydende metode til at analysere DNA-materiale.

Den danske virksomhed PentaBase står bag en vaskeægte verdensnyhed, når det kommer til kræftbehandling. PentaBase har nemlig udviklet en helt ny DNA-teknologi, der gør det nemmere og hurtigere at opdage blandt andet kræft. En teknologi, som nu har fundet sin vej til spalterne i det internationalt anerkendte tidsskrift Nature Communications.

PentaBase er en forskningsbaseret virksomhed, der er specialiseret i DNA-teknologi og genetisk analyse. I mange år har det været virksomhedens ambition at lave verdensklasse kræftdiagnostik, og de har haft en strategi om konstant udvikling, så denne ambition kan indfries. Ulf Bech Christensen, der er ejer af og direktør i PentaBase, siger:

- Vi vil forbedre behandlingen og forebyggelsen for den enkelte person ved at gøre den genetiske diagnostik bedre og mere præcis. Så det er vores vision, at hver person bliver behandlet på den bedst mulige måde for den enkelte patient.

Publikationen i Nature Communications og den teknologi, der er beskrevet heri, markerer en vigtig milepæl i PentaBases forskningsmæssige udvikling. Det er desuden en international anderkendelse af virksomhedens resultater - da Nature Communications er et af verdens førende tidsskrifter om videnskabelig forskning på højt plan. Publikationen er et resultat af et samarbejde mellem PentaBase og erhvervs-ph.d.’en Kamilla Bendixen, Syddansk Universitet og et privat forskningshospital i Schweiz.

Teknologi gør dage til timer

Den teknologi, som PentaBase har udviklet, kan anvendes til at analysere såkaldte epigenetiske ændringer i DNA hos patienter med glioblastoma, som er den hyppigste form for hjernetumor i Danmark. Analysen giver en præcis konklusion på, hvorvidt DNA-materialet er methyleret eller umethyleret. Methylering er en af de mest udbredte epigenetiske ændringer, og det er viden om denne ændring i DNA’et, der er afgørende for at kunne stille prognosen for og vælge behandling til kræftpatienterne.

Tidligere har man været afhængig af at gennemføre en forudgående og tidskrævende kemisk behandling af prøvematerialet, inden analysen kan foretages. Men med den teknologi, som PentaBase præsenterer, kan man nu springe det indledende skridt over og have et resultat klar inden for kun to timer - i stedet for at skulle vente flere dage, som er standarden på nuværende tidspunkt.

Det gør en stor forskel for at optimere den behandling, som man kan give til kræftpatienter - og det er lige præcis dét, som PentaBase fokuserer på. Ulf Bech Christensen påpeger, at deres teknologi får en stor betydning for patienterne:

- Det betyder, at vi på sigt kan monitorere kræftpatienter ud fra en blodprøve – og kan se, om den behandling, de startede i går, virker i dag. Vi kan opdage kræft meget tidligere. Og vi kan opdage en eventuel genkomst af en kræft, man allerede er blevet opereret for.

Investeringer har banet vejen

PentaBase har modtaget medfinansiering fra Innovationsfondens Erhvervs-ph.d.-program og Eurostars. Eurostars er et europæisk samarbejde under EU’s Horizon Europe Partnerskab for Innovative SMV’er, som Innovationsfonden er en del af og medfinansierer danske partnere i. Ifølge Ulf Bech Christensen har investeringerne spillet en stor rolle for de banebrydende resultater:

- Teknologien er oprindeligt opdaget under et Eurostars-projekt. Det gode ved de her finansieringer har været, at de har haft en fleksibilitet - det har været muligt at ansøge om at bruge midlerne på en måde, så vi kunne lægge flere kræfter i at forfølge vores opdagelse. Så investeringen har været ufattelig vigtig, fordi der har været fokus på fremtiden og ikke bare på et afkast her og nu.

Læs publikationen i Nature Communications her.

Innovationsfondens investeringer i projekterne

2018: Eurostars
Budget: 3.144.000,00 mio. kr.
Partnere: PentaBase og DTU

2021: Erhvervs-ph.d.
Budget: 1.072.000,00 mio. kr.
Partnere: PentaBase og Syddansk Universitet