Photonics illustration af mand med briller

Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin

Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som Innovationsfonden støtter med 19 millioner kroner.

Trods den enorme regnekraft moderne computere kan tilbyde, er det stadig praktisk talt umuligt at forudse effekten af potentiel medicin på menneskekroppen via eksisterende computermodeller. Og selv kraftige konventionelle computere og AI kommer lynhurtigt til kort, når de leder efter nye molekyler i det nærmest uendeligt store mulighedsrum.

Heldigvis kan kvantecomputeren bryde gennem de fundamentale barrierer, der vil holde fremtidens supercomputere tilbage. Nu går kvantefysikere sammen med en erfaren softwarevirksomhed for at gøre det løfte til virkelighed – i et projekt støttet af Innovationsfonden.

Projektet er et samarbejde mellem japanske QunaSys, der udvikler software til kvantecomputere, Københavns Universitet og det danske Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme (NQCP), der leverer den seneste hardware og akademiske ekspertise inden for kemi.

- Kombinationen af højt udviklet kommerciel kvantesoftware og den unikke åbne hardwareplatform her på Niels Bohr Institutet skaber fremragende rammer for et stort spring fremad inden for kemiske kvanteberegninger, siger Gemma Solomon, der er kemiprofessor og Scientific Director of Algorithms and Applications hos NQCP.

Selv om kvantecomputeren har potentiale til at overhale selv fremtidens vildeste supercomputere, er beregningerne ikke gratis, og ressourcerne i de prototypiske kvantecomputere er stadig knappe.

Ved at sammenflette hyper-sammentrukne tensorer og qubitisering, to af de seneste skud på algoritme-stammen, er QunaSys i stand til at udnytte de tilgængelige kvante-ressourcer maksimalt. Og med software, der bliver skræddersyet til den fotoniske pilot-linje på NQCP, vil projektet optimere maskinens evner til at løse fremtidens kemiproblemer.

- Vi har gennem adskillige år arbejdet indgående med at udvikle kvante-baserede løsninger til simulering af kemiske reaktioner, og med udgangspunkt i dén ekspertise og vores banebrydende softwaremodeller ser vi frem til et spændende projekt, siger Erik Stangerup, som er CEO for QunaSys i Danmark og resten af Europa. 

 

Fakta

Innovationsfondens investering: 19 mio. kr.

Samlet budget: 21 mio. kr.

Varighed: 4 år

Officiel titel: HyperTenQ

 

Om partnerne

QunaSys i årevis været en pioner inden for kvantecomputing og skabt avancerede algoritmer, der udvider mulighederne for at løse kemiske problemer med rå regnekraft. Med sin proprietære QURI SDK har QunaSys strømlinet kvantekemiske simuleringer, maksimeret effektiviteten af kvante-ressourcer, samt leveret praktiske løsninger til industrien.

Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme (NQCP) er et mange-årigt projekt med målet at udvikle fejl-tolerant kvantecomputer-hardware samt algoritmer, der kan bruge computeren til at løse vigtige problemer inden for kemi og biologi. Som en del af Niels Bohr Institutet har projektet brugt de sidste to år på at samle forskere og bygge laboratorier i verdensklasse, og fokuserer nu på at bygge fremtidens robuste kvantecomputer.