Pressefoto: Atlant 3D

Fra Lyngby til det ydre rum

Innovationsfonden investerede knap 500.000 i startup-virksomheden ATLANT 3D, som i dag – fire år senere – er vokset til at blive en millionforretning med tredive ansatte. Den første kunde? Det var såmænd Nasa.

 

Firmaet ATLANT 3D er den første og eneste virksomhed, der har knækket koden til på en radikalt ny måde at håndtere og behandle elektronik på mikro- og nanoniveau med en teknologi, der kan arbejde på atomart niveau. En teknologi som kan bruges til at fremstille produkter, der kan bruges i helt almindelige hverdags-ting som mobiltelefoner, airbags, høreapparater og i medicinsk udstyr.

Bag ATLANT3D står blandt andet ukraineren Maksym Plakhotnyuk, som kom til Danmark i 2015 for at lave en ph.d. i nanoteknologi på DTU i Lyngby. På en konference mødte han co-founderen Ivan Kundrata, som senere introducerede ham til professor Julien Bachman, og sammen begyndte de at udvikle teknologien og stiftede i 2018 virksomheden ATLANT 3D.

Allerede året efter fik de en investering på knap 500.000 kr. fra Innovationsfonden, og for de penge byggede de en prototype af den unikke 3D printer.

- Vores teknologi gør det muligt for virksomheder at nå til produktionsfasen langt tidligere, hvilket reducerer omkostningerne signifikant, sparer knappe ressourcer og har en positiv indvirken på miljøet, fortæller Maksym Plakhotnyuk.

 

Rekordstor investering

ATLANT 3Ds første kunde var ingen ringere end det amerikanske rumagentur NASA, som skulle bruge en maskine, der kunne fungere i rummet, hvor tyngdekraften er stort set nul. Den opgave løste det lille danske startup-firma, og i 2019 og 2020 fik ATLANT 3D yderligere to investeringer fra Innovationsfonden og kunne dermed bygge maskinen, som i dag danner grundlag for hele virksomheden. Med denne maskine i hus lykkedes det ATLANT 3D at få en investering på intet mindre end 111 millioner kroner fra venturekapitalselskabet West Hill Capital, som holder til i London.

- Det er den største såkaldte serie A investering udenfor life science og software, der nogensinde er givet i Danmark, og den har betydet alverden for os, fortæller Maksym Plakhotnyuk.

 

Hurtigere, tak

De mange millioner kroner har blandt andet betydet, at ATLANT 3D er flyttet fra DTUs lokaler i Lyngby til et 3.000 m2 stort lokale i Høje Tåstrup med plads til både administration og produktion af printere, og der er nu over 30 ansatte i virksomheden.

Foreløbig er der solgt to unikke maskiner til et beløb, Maksym Plakhotnyuk ikke vil afsløre, men det tager mellem ni og tolv måneder at udvikle præcis den maskine, kunden har brug for.

Umiddelbart kunne man få den tanke, at Maksym Plakhotnyuk ikke alene var stolt af at se sin forskning omsat til en blomstrende forretning, men at han også var overrasket over, at det er lykkedes for ham og partnere på kun fire år. Men det er ikke tilfældet. Tværtimod.

- Udviklingen er gået alt for langsomt efter min smag. Hvis det stod til mig, var produktionen af vores maskiner startet for mindst et par år siden, siger han.

Udfordringen har blandt andet været, at forsyningslinjerne har været dårlige på grund af Corona, men krigen i Ukraine har også skabt uro på verdensmarkedet.

En anden udfordring er, at det er utrolig svært for virksomheder at få penge fra både offentlige og private investorer, når man som ATLANT 3D arbejder med produkter, som er unikke og ikke set før på markedet. Det kniber ganske enkelt med risikovilligheden, mener han, og derfor har de tre investeringer fra Innovationsfonden været afgørende for at kunne tage springet fra forskningsprojekt til virksomhed.

- Det havde ikke været muligt for os at nå hertil, hvor vi er i dag, hvis det ikke havde været for den risikovillighed, vi har oplevet fra Innovationsfonden. Den tilgang er nødvendig for at kunne gøre kompleks forskning anvendelig for samfundet og skabe den værdi, der er brug for, siger Maksym Plakhotnyuk.

 

Vi bliver i Danmark

Selvom ATLANT 3D oplever, at det er svært at få investorer til at turde kaste store summer penge efter virksomheder som deres, er der ingen planer om at flytte virksomheden til udlandet, hvor risikovilligheden er større. Heller ikke til USA, hvor ATLANT 3D allerede har en person ansat.

Dertil er Danmark ganske enkelt for attraktivt et land at bo i, konstaterer Maksym Plakhotnyuk.

- Vi er 20 ansatte, som kommer fra femten forskellige nationaliteter, og det er utrolig nemt at rekruttere, fordi Danmark er et attraktivt land at bo og arbejde i. Der er et godt sundhedssystem, socialt sikkerhedsnet og en work life balance, man ikke oplever mange andre steder, siger Maskym Plakhotnyuk, som selv er gift og har to børn.

Maksym Plakthotnyuk forventer, at ATLANT 3D vil vokse yderligere de kommende år, og at virksomheden i løbet af 2024 vil lukke nye investeringsaftaler.

 

Fakta:

  • ATLANT 3D har fået følgende investeringer:
  • 2019: Innobooster, 488.325 kr.
  • 2019 – 2020: Innofounder, 215.000 kr.
  • 2021 – 2022: Innobooster: 684.000 kr.
  • ATLANT 3D har desuden fået rådgivning om kommercialisering fra Erhvervshus Hovedstaden og har fået økonomisk støtte gennem programmet SMV:Eksport

 

Priser:

I 2021 vandt ATLANT 3D Hello Tomorrow Global Challenge blandt mere end 4.000 teknologiske startups. Desuden har ATLANT 3D Nano­systems modtaget en Go Global Award i guld fra International Trade Council.