OASAR

Terma og Aalborg Universitet går sammen om at redde liv

Terma og Aalborg Universitet (AAU) har indgået et samarbejde om udviklingen af en avanceret mission pod til UAV'er og helikoptere, der ved hjælp af avancerede sensorer og kunstig intelligens (AI) skal skabe meget bedre muligheder for maritime Search & Rescue (SAR)-missioner. Projektet, der har modtaget en investering på 9,9 millioner DKK fra Innovationsfonden, har som mål at øge overlevelsesraten for personer i havsnød med 50 procent.

Terma og AAU (Aalborg Universitet) er stolte af at kunne præsentere et nyt samarbejde, der har til formål at forbedre effektiviteten af Search and Rescue (SAR)-missioner udført af danske myndigheder. Samarbejdet, kaldet OASAR (Optimized and Automated Solution for Maritime Search and Rescue (SAR) Operations), baserer sig på en innovativ og banebrydende mission pod udstyret med AI-teknologi. Innovationsfonden har bidraget med en investering på 9,9 millioner DKK i projektet.

Hvert år udfører de danske myndigheder hundredvis af maritime SAR-missioner i indenlandske og arktiske farvande. Udsat for koldt vand, er overlevelsestiden helt ned til en time, hvilket gør tid til en afgørende faktor for overlevelse ved SAR-missioner.

På nuværende tidspunkt foregår SAR-missioner ved manuel søgning udført af redningspersonale, der flyver i lav højde. Søgningerne involverer typisk minimal eller ingen teknologisk hjælp til at identificere objekter i vandet. SAR-redningsmissioner har derfor en del begrænsninger, og det er nødvendigt at flyve med lave og reducerede hastigheder for at øge sandsynligheden for at identificere objekter i vandet. Derudover udføres missionerne nogle gange under meget ugunstige vejrforhold, hvilket gør identifikation af objekter i vandet meget kompleks.

Projektet har til formål at forbedre effektiviteten af de danske myndigheders maritime Search and Rescue-missioner gennem udvikling af en innovativ mission pod til UAV'er og helikoptere, udstyret med avancerede sensorer og AI-teknologi. Det forventes, at projektet vil kunne øge effektiviteten af maritime SAR-missioner og forbedre overlevelsesraterne med op til 50 procent, samtidig med at hastigheden, hvormed UAV/helikopter kan udføre søgeoperationer, mere end fordobles. Teknologien vil gøre brug af nær realtid dataanalyse for at optimere missionsplanlægning, klassifikation ved hjælp af avancerede sensorer og anvendelse af feedback-loops kombineret med automatiseret objektdetektion.

Succesfulde testflyvninger er allerede blevet gennemført i samarbejde med det danske forsvar i december, hvilket bekræfter funktionaliteten. Testflyvningerne udgør et betydeligt skridt fremad og styrker forventningerne til projektet.

"OASAR giver Terma muligheden for at udnytte vores globalt anerkendte ekspertise inden for sensing og AI til at tackle en vital udfordring. Vi er stolte af OASAR og ser frem til at samarbejde med Aalborg Universitet om dette projekt.” siger projektleder hos Terma, Henrik Kindberg Mortensen.

Projektet markerer Termas indtræden på et nyt forretningsområde, mens Aalborg Universitet bidrager med ekspertise inden for AI og kompleks missionsplanlægning. Derudover bidrager de danske myndigheder med operationel erfaring og adgang til luftredningsfartøjer, hvilket gør det muligt at finde teknologiens grænser ved at teste den på rigtigt udstyr og under forhold, der sikrer dens funktionalitet under de mest besværlige forhold.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 9,9 millioner DKK
  • Budget: 15,9 millioner DKK
  • Varighed: Tre år
  • Titel: Optimized and Automated Search and Rescue

Partnere

  • Terma
  • Aalborg Universitet