Shark Solutions

Dansk virksomhed gør maling grønnere

Siden Shark Solutions fik en investering fra Innovationsfonden i 2019, har de færdigudviklet deres produkt, der kan erstatte traditionelle olie-baserede bindere i maling. Og nu kan de sætte endnu mere fart på deres skalering grundet en ny stor investering fra investeringsfonden Axa Investment Managers.

- Der er bare en kæmpe miljømæssig gevinst ved det, vi gør. Så jo mere vi sælger, jo bedre er det for verden og for virksomheden.

Sådan siger Jens Holmegaard, der er direktør for den danske virksomhed Shark Solutions. Deres primære produkt er en såkaldt miljøvenlig polymer-binder kaldet PVB, som de renser op og udskiller fra glas fra fx ituslåede bilruder og lamineret bygningsglas. Produktet kan erstatte mindre miljøvenlig traditionel lim i maling og har et op til ti gange lavere CO2-aftryk. Fremgangsmåden har stort fokus på genbrug, når glas, der ellers var røget på lossepladsen, indsamles og anvendes. 

Ny investering giver vokseværk

For nyligt sikrede Shark Solutions sig en ny investering fra investeringsfonden Axa Investment Managers på 150 millioner kroner, og ifølge Jens Holmegaard skal pengene gå til fabriksudvidelser i Belgien og USA, hvor der er meget glas at hente. Og spørger man ham, hvor tilfredse de er for den nye kapital, så giver svaret sig selv.

- Det er da svært ikke at være begejstret. I et marked, hvor finansieringen er frosset fuldstændig til, og hvor det er så svært at rejse penge, så er det jo bare en kæmpe blåstempling, af det vi laver, og den rejse vi er på. Vi er utrolig glade og stolte, siger Jens Holmegaard.

Penge til forretnings -og produktudvikling

I 2019 fik Shark Solutions en investering fra Innovationsfondens Innobooster-program, og den blev brugt på at videreudvikle formuleringer for PVB binder i malingsrecepter. For pengene fik de også endnu en kemiker ansat, og samlet set satte indsprøjtningen fart på deres virksomhed. 

- Hvis ikke vi havde fået den investering, så havde vi jo nok været på den samme rejse, men det er klart, at når man får flere midler, så går det stærkere, siger Jens Holmegaard om Innovationsfondens hjælpende hånd.  

Malings DNA

Maling består simpelt forklaret af fylde, en farve og binder, så det kan påføres og hæfte på vægge og facader. Det globale marked for maling udgør omkring 620 milliarder danske kroner, og indtil i dag har limen ofte ikke været miljøvenlig.  Men det har danske Shark Solutions fundet en kompleks løsning på, som krævede stor ekspertise.

- Det, vi har udviklet, er, at når vi får en rude eller ituslået bygningsglas ind på vores fabrikker, så kan vi rense det fuldstændig op og dele det op i PVB og ren glas. PVB’en kan vi så gøre til en vandig opløsning, og det kan så erstatte binder i maling, som er hovedingrediensen, fortæller Jens Holmegaard. 

Hjælp udefra hjalp

Med Shark Solutions produkt går forretning og miljøhensyn hånd i hånd, og det er et godt eksempel på, at virksomheder kan være med til at gøre noget godt for miljøet, samtidig med at de tjener penge. Da Shark Solutions søgte støtte til at komme videre med deres unikke løsning, var det ifølge Jens Holmegaard rigtig godt at få hjælp udefra.

- Investeringen fra Innovationsfonden var et dejligt og positivt supplement til den udvikling, vi allerede havde gang i. Det var super rart og positivt, at der var er nogen udefra, der støttede op omkring, det vi selv tror på. Så det var et kæmpe skulderklap og en økonomisk håndsrækning, siger Jens Holmegaard.

Foto: Jens Holmegaard

jens holmegaard