bioomix01

Fynsk virksomhed udvikler frøbehandling, der kan erstatte pesticider i landbruget

Efter flere års forskning er det lykkedes den fynske virksomhed Bioomix at udvikle en biologisk behandling af frø, der kan erstatte brugen af kemi i landbruget uden at gå på kompromis med udbyttet. Og det er en løsning, som i takt med stigende klimaforandringer, kan gavne fremtidens miljø og landbrugsproduktion. Bioomix lancerede i januar deres frøbehandling på det danske marked. 

Klimaforandringerne vil sætte sit præg på fremtidens Danmark. Det vil få store konsekvenser for landbrugssektoren, som i stigende grad vil få behov for hjælp til at takle vejrmæssige udfordringer, der kan spænde ben for et tilstrækkeligt udbytte af afgrøderne. Samtidig er den konsekvente brug af kemi med til at forværre en i forvejen sårbar situation for fremtidens klima, miljø og landbrugsproduktion.

Netop derfor har fynske Bioomix forsket i, hvordan fremtidens landbrug kan gøres mere modstandsdygtigt gennem en biologisk behandling af frø. Formålet er, at det skal bidrage til at sikre mere klima-robuste afgrøder, som ikke kræver brug af kemiske produkter, og som på samme tid kan spire hurtigt og sikre et større udbytte i et vejrmæssigt foranderligt klima.

Bioomix har udviklet en microbeTRAP, som kort fortalt er en teknologi, der har evnen til indfange bakterier med specifikke egenskaber. Bioomix anvender teknologien til at finde gavnlige bakterier i naturen som kan omdannes til naturlige produkter der kan erstatte kemi. Det er netop det, som er intentionen i udviklingen af den nye frøbehandling. Og det er der flere fordele i, hvis du spørger co-founder og CEO i Bioomix Morten Østergaard Andersen,

- Der er flere aspekter i at udvikle det her produkt, både klima- og miljømæssigt. Vi forventer, at vores produkt vil kunne erstatte den kemiske frøbehandling, som i dag anvendes på langt størstedelen af alle frø i Danmark , fortæller Morten Østergaard Andersen

Bioomix har lanceret deres første produkt SeedSpeed på det danske marked i januar 2023.

Én teknologi, flere formål
Det var nu hverken landbrug eller bæredygtige løsninger af klimaforandringer, som teknologien, microbeTRAP, havde sit egentlige udgangspunkt i. Teknologien blev oprindeligt udviklet til at finde antimikrobielle mikroorganismer til medicinsk anvendelse.  Det blev udført af en forskningsgruppe fra SDU, og det støbte fundamentet til Bioomix.

Som forskningsprojektet skred frem, blev co-founder og CEO Morten Østergaard Andersen i højere grad optaget af at udforske, om den selvsamme teknologi kunne anvendes til andre formål, eksempelvis inden for miljø og landbrug.

- Undervejs i vores projekt fandt vi ud af at markedet for antimikrobielle løsninger inden for miljømæssige område er enormt presset. Og det åbnede en ny mulighed for os, fortæller  Morten Østergaard Andersen.

Lige siden tog det fart for en ny gren af forskningen, som nu undersøgte mulighederne for at anvende teknologien i miljøet. Og det skulle hurtigt vise sig som en idé, der kunne bære frugt.

- Vi fandt ud af, at en af vores bakteriestammer var rigtig god til at frigøre plantenæringsstoffer, mens en anden var rigtig god til at bekæmpe svampesygdomme. Det blev til baggrunden for vores nuværende forretningsplan, som bygger på at kunne anvende mikroorganismer til flere formål - eksempelvis i landbruget, siger Morten Østergaard Andersen.

Fra forskningsidé til forretning

Foruden et forskningslegat fra Villum-fonden der støbte fundamentet for microbeTRAP-teknologien, har Bioomix  to investeringer fra Innovationsfonden i bagagen. Den første investering via Innoexplorer-programmet, gjorde det muligt, at udvikle den såkaldte microbeTRAP, til at finde anti-mikrobielle mikroorganismer.

- Investeringen fra Innoexplorer betød, at vi kunne fokusere vores arbejde på at udvikle teknologien og teste effekten. På den måde var der en anledning til, at vi kunne generere den data som overbevisende kunne sige, at der var noget her, som vi kunne arbejde videre med, siger Morten Østergaard Andersen.

I 2022 fik Bioomix deres anden investering fra Innovationsfonden, denne gang en Innobooster, som for alvor satte vind i sejlene for at markedsforberede det første endelige produkt.

- Efter vores Innoexplorer-forløb havde vi brug for at arbejde videre med teknologien og mikroorganismerne indenfor landbruget og ikke mindst eftervise virkningen af dem ude i marken. Alt det blev afprøvet takket være vores Innobooster-investering, som nu har givet os en god sikkerhed i, at produktet rent faktisk virker ude i landbruget, fortæller Morten Østergaard Andersen.

Innobooster-projektet er ved at blive rundet af og har understøttet processen hen mod lanceringen af Bioomix’ første produkt.
 

Bæredygtighed hele vejen rundt

Men det stopper ikke her. Ambitionerne for Bioomix er stadig rettet mod videreudvikling og forskning i teknologien til at finde endnu flere løsninger, der kan bidrage til at gøre verden mere bæredygtig,

- Vi bygger en platform-virksomhed op, som kan levere bæredygtige løsninger til en masse forskellige brancher, og som kan erstatte unødvendig kemi ved hjælp af biologi. Lige nu arbejder vi fx benhårdt på løsninger der kan binde CO2 i jorden så landbruget kan bidrage til at reducere klimabelastningen uden at det går ud over fødevareproduktionen, siger Morten Østergaard Andersen.

Bioomix bruger bæredygtighedsfilosofien som et kernekoncept, hvor der løbende overvejes og vurderes, hvordan produktionen og værdikæden kan gøres mere klimavenligt. Blandt andet arbejdes der på at reducere forbruget af energi- og vand i produktionen og ved anvende restprodukter, som eksempelvis molasse fra sukkerroeproduktion, som råmateriale.

- Vi tænker meget ind i, hvordan vi kan skalere vores produktion samtidigt med, at vi gør det bæredygtigt. Vi skal være en kommerciel virksomhed, som samtidig gør noget godt for planeten.

 

Læs mere om Bioomix på hjemmesiden her